Dienstag, 26. Juli 2022

Ljetne scene iz Mostara


Šarića harem, foto Mersad Đonko

(tekst koji slijedi objavio je Ahmet Kurt na svom facebook profilu dana 25. jula 2022. godine, a fotografiju u prilog je napravio Mersad Đonko)


Ljetne scene iz Šarića harema u Bajramska jutra

Ako Bajram pada u ljetne mjesece uvijek sam svjedok istih scena na ulazu u Šarića harem u Mostaru. Tada čovjek iz Islamske zajednice, koji inače pomaže pri sahranama, stoji na ulazu sa blokom potvrda da ste, ako želite, donirali 10 maraka za održavanje harema. On samo skromno i mirno stoji i nikoga ne priječi da u harem uđe, niti je naporan u bilo kojem pogledu.

U ta ljetna vremena u grad svrate izbjeglice koje je UZP rastjerao širom svijeta. Pored slikanja stolova prenatrpanih hranom i pićem u “Šadrvanu” ili “Hindinom hanu”, koji bi valjda njihovim Fb prijateljima trebalo pokazati njihov uspjeh tamo u Bijelom Svijetu, jedna od “tačaka posjete rodnom Gradu” je i polaganje cvijeća na posljedna počivališta njihovih roditelja i druge rodbine.

Tako gospođe sa obaveznim sunčanim naočalima u kosi i ogrlicama sa kuglama veličine teniskih loptica, u pratnji muževa i podmlatka ulaze u Šarića harem noseći u rukama neprimjereno velike i skupe bukete cvijeća. Tada dame u ljetnim haljinama obavezno “očitaju bukvicu” skromnom čovjeku uz uobičajenu blesavu mantru sa jugonostalgičnih Fb-grupa kako ona ne misli davati pare “lopovima koji sve pokradoše”! Često mi suze udare na oči od srdžbe gledajući te scene i bude me stid pred skromnim i vrijednim pogrebnim radnicima.

(Sliku Šarića harema je napravio Mersad Đonko)

ps

U zapadnim zemljama dio obaveznog poreza za održavanje groblja i harema za osobu sa prosječnom platom godišnje iznosi oko 125 KM.

(Ahmet Kurt/facebook/20220725)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen