Freitag, 15. Juli 2022

Šetnja kroz Mostar i njegovu historiju – Harem Husein hodžine džamije

 




Da li se naši unučići igraju na kostima vaših predaka?

Nedavno se stanovnici MZ Brankovac u Mostaru u svom blaženom neznanju pohvališe kako je lijepo uređen parkić na uglu Titove i ulice Huse Maslića, te montirane ljuljačke i tobogani za naše najmlađe Mostarce - slika 1. Nažalost taj “parkić” nije ništa drugo nego nikad ekshumirani harem Husein hodžine džamije - na karti iz 1881. godine markirao sam njegov položaj (slika 2).

Poslije 1945. godine u akciji obračuna sa “mračnom prošlošću”, pored vandalskog rušenja islamskih vjerskih objekata, mnogi haremi, kako u Mostaru, tako i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, pretvoreni su u “parkove”. Za to nije bilo potrebno ulagati neka sredstva, dovoljno je bilo isčupati nišane. Tako je nastao i ovaj simpatični “parkić”. Nekim čudom ostali su nišani na jednom mezaru, a po njihovoj visini možemo zaključiti da je harem, u kasnijoj rekonstrukciji ulica, zasut zemljom u debljini 70-80 cm (slika 3).

Civilizovane osobe će se odnositi prema ovom mjestu sa dužnim pijetetom, kakav zaslužuju svi haremi i groblja gdje počivaju naši sugrađani koji su jednom svojim radom i djelovanjem pridonijeli zajedničkom identitetu cijele zajednice.

(Ahmet Kurt/facebook/20220713)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen