Donnerstag, 14. Juli 2022

Prve mostarke koje su završile gimnaziju – sestre Berta i Marija Bergman



Prve žene koje su upisale Gimnaziju, a kasnije postale pionirke ženskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, bile su sestre Berta i Marija Bergman.

1905. godine prvi put u tadašnju mostarsku Veliku gimnaziju (Gimnazija Mostar) upisane su djevojčice.


Tek nakon pet godina, upisane su i druge djevojčice u Veliku gimnaziju, a 1913. godine prvi razred je završila djevojčica iz Mostara.

Sestre Bergman rođene su u okolini Sarajeva ( Blažuj i Hadžići). Bile su kćerke željezničkog činovnika Josipa Bergmana.

Njihova majka bila je istrajna u želji da kćerkama omogući adekvatno obrazovanje koje je tada u Bosni i Hercegovini ženama bilo nedokučivo.

Marija je upisana u drugi razred, a Berta u treći razred osmogodišnje Velike gimnazije u Mostaru.

Prije Marije i Berte Bermgan, u mostarskoj gimnaziji, bila je jedna učenica koja je polagala ispit zrelosti. Riječ je oSofiji Kruszelenickoj.

U zapisniku o ispitu je navedeno da je Sofija rođena u Krupi, te da je kćer Franje Kruszelenickog koji je bio savjetnik na Vrhovnom sudu u Sarajevu.

Sofijino ime dalje se ne spominje, te se pretpostavlja da je polagala završni ispit u nekoj drugoj gimnaziji u Bosni i Hercegovini.

Sofija je svakako jedna od prvih žena u Bosni i Hercegovini koja je pristupila polaganju završnog ispita u Gimnaziji.

Sredinom 1912. godine u listu ”Narodna obrana” je objavljen članak o prvom ženskom maturantu u BiH, gdje se navodi da je u Mostaru Berta Bergman položila ispit zrelosti.

Marija Bergman

Njena sestra Marija Bergman 1912. godine u junu položila je ispit zrelosti kao druga učenica po redu. Polagala je privatno ispite i maturu kao i njena sestra Berta. Svoje obrazovanje nastavile su u Beču.

Marija Bergman je bila vrijedan i priznat stručnjak i pedagog. 1918. postala doktor medicine. Marija Bergman se vratila u Bosnu i Hercegovinu kao prva doktorica nauka. Ona je u međuratnom periodu predavala “narodni jezik” u gimnazijama Mostara, Cetinja i Sarajeva.

Udala se za građevinskog inženjera Emila Kona i s njim osnovala porodicu u Sarajevu.

Postala je poznata kao dr. Marija Kon, profesorica Sarajevskog univerziteta, koja je ispratila mnoge genericije i dala važan doprinos svojim radom. Pisala je eseje, članke, kritike i prevode iz njemačke beletristike i naučne književnosti.

Berta Bergman

Berta Bergman je za to vrijeme djelovala u više mjesta Bosne i Hercegovine kao pedijatrica, uključujući Banju Luku.

Nakon otkaza u tamošnjoj Gradskoj bolnici dobila je novčanu nagradu zbog “velikog požrtvovanja i izlaganja vlastitog života neposrednim opasnostima”.

Prije Drugog svjetskog rata radila je kao upravnica Školske poliklinike u Mostaru, na mjestu današnjeg hotela Ruža.

Vrijeme okupacije i Drugog svjetskog rata

Život Jevreja je tekao normalno do oktobra 1940. godine, kada vlada ograničava prava jevrejske djece na srednje i više obrazovanje. Zajedno sa sarajevskim profesorima, Marija je osnovala poseban prvi razred gimnazije, time se omogućilo dalje obrazovanje Jevrejima.

U aprilu 1941. Marija Kon je otpuštena iz službe, a zatim zatvorena u koncentracioni logor Rab. Berta je stupila u pokret otpora iste godine, te je opskrbljivala partizanske borce sanitetskim materijalom, liječila ih i davala časove prve pomoći.

Nakon oslobođenja logora 1943. Kon je postala direktorica gimnazije u Glini. Marija Kon i njena kćerka bile su jedne od sarajevskih Jevreja koji su preživjeli holokaust. 

Fatima Brkić

Među pionirkama ženskog obrazovanja nalazi se i Fatima Brkić. Ona je bila prva Muslimanka koja je položila ispit zrelosti 1936. godine u Velikoj Gimnaziji. Za sve vrijeme školovanja, Fatima je bila redovna i vrijedna učenica.

Bez ulice i spomena

Marija i Berta Bergman, Fatima Brkić zajedno su se izborile za pravo koje je tada bilo uskraćeno – obrazovanje. Sramno ali i tužno je da Mostar danas nema ni ulicu koja nosi njihovo ime, kao spomen na žene koje nisu dopustile da tadašnje norme i etikete formiraju njihovu sudbinu.

Prve Mostarke Koje Su Završile Gimnaziju – Sestre Berta I Marija Bergman (mostarski.info)



Sestre Bergman, prve maturantkinje mostarske gimnazije
Berta Bergman (stoji) i Marija Bergman, iz prvih studentskih dana.


dr. Berta Bergman

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen