Montag, 7. September 2020

Živica nade

 

Mnogo se govori o održivoj urbanoj arhitekturi. Düsseldorf je otišao korak dalje, tamo je novi građevinski kompleks već obučen u jedan bujni ogrtač od lišća.

Da bi se pogledao ovaj biljni ogrtač zgrade, pored gledanja fotografija napravljenih dronom, potrebno je i otići na krov objekta i lično se uvjeriti o čemu se radi. A opet, to je bilo potrebno uraditi na paklenoj vrućini jednog ovoljetošnjeg dana.

U sred Düsseldorfa ljetos je često mjereno suptropskih 36 stepeni. A ko bi jo zapravo, na takvoj vrućini otići na limeni krov komercijalne zgrade nedaleko od Königsallee. Međutim, ovdje se radi o sjenovitom rajskom vrtu, a takve želje se ne ostvaruju baš tako često.

Mnoge druge stvari su bile različite na krovu zgrade koja je dobila ime „Kö-Bogen II“. Zadivljujuće djeluje krov nove poslovne zgrade u Düsseldorfu, koja pored poslovnih prostora nudi i prostore za gastronomiju, a dizajnirao ju je Christoph Ingenhoven, što je upravo fanal cvjetajućeg futurizma arhitekture i nije plamen u blizini užarenog sunca, već sjenovito zeleno obećanje sreće na zemlji.

Kuća koja je ovdje izgrađena kao uskličnik održivosti, „najveća je zelena fasada u Evropi“.

Živa ograda od graba, koja je spolja duga osam kilometara, a njenih 30.000 biljaka ne samo da zatvaraju krov, već i dvije od četiri strane kompleksa, koji se prostire na više od 40.000 kvadratnih metara, pretvarajući ga tako u vertikalni pejzažni vrt. Tri vrtlara se brinu "danonoćno" o ovoj zelenoj arhitekturi, koja bi na jesen trebala dobiti bakrenu boju.

Na krovu je neko rekao: „Odavde, odozgo, imate prokleto dobar pogled.“ Čak i po najvećoj vrućini osjećate se ugodno prozračno, okruženi zelenilom, kao u vinogradu. Düsseldorf daje svijetu jedan izvanredni dobar pogled u budućnost, u kojoj će grad postati mjesto rada vrtlara.

Nadamo se da će živica procvati.

A to ćemo još sačekati.

(sdz)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen