Samstag, 19. September 2020

Građani odabrali – Poznati dobitnici nagrada “Nijaz Slipičević” za 2020

 



Ovogodišnje nagrade “Nijaz Slipičević” osvojili su Emina Kapetanović, Rijalda Džiho i Mostarske kiše, a svečana dodjela održat će se 20. septembra u Centru za kulturu Mostar s početkom u 19 sati.

Zbog situacije s pandemijom, ove godine će dodjela nagrada biti održana bez publike. Ipak, građani će moći pratiti dodjelu preko live streama na Facebook stranici Fondacije Slipičević ( https://www.facebook.com/fondacijaslipicevic/ ).

Građani Mostara glasali su preko Facebook stranice Fondacije Slipičević između 7 nominiranih te odlučili da prva nagrada ”Nijaz Slipičević” ide mladoj studentici FIT-a, Emini Kapetanović za izvrsne rezultate u polju informatičkih nauka pobjedu na FIT Coding Challengeu i dizajniranju aplikacije koja pomaže osobama koje su doživjele moždani udar.

Drugu nagradu “Nijaz Slipičević” osvojila je mostarska karatašica Rijalda Džiho za svjetsku bronzu i evropsko srebro, istaknute rezultate u borilačkim sportovima i pronošenje sportske slave Mostara u svijetu.

Treću nagradu “Nijaz Slipičević” osvojio je čuveni muzički kolektiv Mostarske kiše za kontinuiran rad s mladima, odgajanje generacija muzičkih talenata i promociju muzičke kulture u Mostaru.

Fondacija Slipičević će i ove godine, po drugi put, dodijeliti plaketu Nijaz Slipičević kao posebnu počast onima koji su zadužili Mostar svojim ostvarenim rezultatima. Dobitnik plakete Nijaz Slipičević za 2020. bit će legenda skokova sa Starog Mosta Lorens Listo, za popularizaciju tradicije skokova sa Starog Mosta među mladima i očuvanje mostarske “laste” kao brenda i stila koji simbolizira grad.

O nagradi ”Nijaz Slipičević”
Nagrada ”Nijaz Slipičević” je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.
Do sada su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz za povratak Mostara na Olimpijske igre, Rock Škola Mostar za za povezivanje mladih ljudi i rušenje barijera, reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Klepić, seniorski prvak Evrope u karateu, Goran Popović, mostarac koji je primljen na prestižnu akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenćuk, plivačica Lana Pudar, Street Arts Festival koji je ponio priznanje za oživljavanje mostarskih fasada, Iva Martina Kraljević za rezultate u mentalnoj aritmetici, Mostarska asocijacija sporta, te Plesni studio Mo Stars. Plaketa „Nijaz Slipičević“, kao posebno priznanje, prošle godine je po prvi put dodijeljena Ženskom fudbalskom/nogometnom klubu Emina.

O Nijazu Slipičeviću i Fondaciji Slipičević
Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot. Dijete mostarske mahale Carina.
Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević – humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost, saopćeno je.

(Mostarski.ba/Goran Karanović)

https://mostarski.ba/gradani-odabrali-poznati-dobitnici-nagrada-nijaz-slipicevic-za-2020/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen