Sonntag, 6. September 2020

Od Zugspitza do Everesta: Prvi ljudi na krovovima svijeta (2)

 


(nastavak)

Nanga Parbat sa svojih 8.125 metara je stilizovana kao "njemačka planina sudbine" 1930-ih godina. Nekoliko njemačkih ekspedicija završilo se kobno. Tek 3. jula 1952. Tirolac Hermann Buhl napravio je prvi uspon. 1970-ih planina je jo jednom postalaa kobna: Günther Messner je izgubio život dok se spuštao s bratom Reinholdom. Okolnosti do danas nikada nisu u potpunos razjašnjene.


Annapurna je glavni vrh Annapurne Himala i zovu je i Annapurna, da bi se razlikovala od susjednih planina. Visoka je 8.091 metar i jedna je od vrhova na koji se rijetko penje, ali je i najopasnija od svi vrhova preko osam hiljada. Prvi uspon su 3. juna 1950. godine obavili Maurice Herzog i Louis Lachenal u sklopu francuske ekspedicije. Bio je to prvi uspješan uspon na jedan vrh preko osam hiljada ikada.

Gasherbrum I je također poznat kao i kao "skriveni vrh", glavni je vrh Gasherbrum grupe. Visok je 8080 metara, što ga čini jedanaestom najvišom planinom na zemlji. Prvi uspon je 4./5. Jula 1958. godine obavila američka ekspedicija pod vođstvom Nicolasa Clincha. Prve dvije osobe na vrhu bili su Pete Schoening i Andrew Kauffman.


Broad Peak je takođe dio grupe vrhova Gasherbrum. Široki vrh se sastoji od nekoliko vrhova, čiji je glavni vrh dostigao visinu od 8.051 metar. Prvi uspon dogodio se 9. juna 1957. godine, a obavila ga je mala austrijska ekspedicija s Hermannom Buhlom, Kurtom Diembergerom, Fritzom Winterstellerom i vođom ekspedicije Marcusom Schmuckom.


Gasherbrum II glavni je vrh takozvane "Gasherbrum grupe". Visok je 8.034 metra. Prvi uspon obavili su 7. jula 1956. godine tri učesnika u austrijskoj ekspediciji koju je vodio Fritz Moravec.


Sa 8.027 metara, Shishapangma je najniža od vrhova sa osam hiljada. To je jedini vrh sa osam hiljada koji u potpunosti leži na kineskom teritoriju (Tibet) i bio je poslednjih vrhova osam hiljada,na koji se popelo. Prvi uspon bilo je 2. maja 1964. godine od strane deset kineskih planinara koji su bili dio ekspedicije od 195 učesnika.


Denali (koji se ranije zvao i Mount McKinley) nalazi se na Aljasci i najviša je planina u Sjevernoj Americi, na 6.190 metara. To ga čini jednim od "Seven Summits". Sedmog juna 1913. godine ekipa koju su predvodili Hudson Stuck i Harry Karstens izvela je prvi uspon.


Sa 6.961 metrom Aconcagua je najviša planina u Južnoj Americi i druga najviša planina u "Seven Summits". Prvi uspon izvršio je Švicarac: planinski vodič Matthias Zurbriggen iz Saas Fee, a na vrh je došao 14. januara 1897. godine.


Kibo, u masivu Kilimanjaro, najviša je planina u Africi na 5.895 metara. On je takođe jedan od "Seven Summits". Prvi uspon na ovaj stratovulkan obavili su 6. oktobra 1889. godine Hans Meyer, Ludwig Purtscheller i Yohani Kinyala Lauwo.


Mount Vinson je sa 4.892 metra najviša planina na Antarktiku i samim tim je jedan od „Seven Summits“. Otkriven je tek tokom preleta američkih vojnih aviona 1958. godine. Prvi uspon dogodio se 18. decembra 1966. godine, kada su Pete Schoening, John Evans, Barry Corbet i Bill Long stigli na vrh.


Puncak Jaya nalazi se u indonezijskoj provinciji Papua i sa 4.884 metra je najviša planina u Oceaniji i najviša planina na jednom ostrvu. Nazivaju ga još i Kartensz piramidom i ujedno je i jedan od "Seven Summits". Smatra se jednom od tehnički najtežih planina za uspon. Prvi uspon obavio je 13. februara 1962. godine Heinrich Harrer, Philip Temple, Russel Kippax i Albert Huizenga, uz pomoć preko 100 nosača.

Najviša planina u Australiji je planina Kosciuszko. Sa 2.228 metara visine ne spada mešu "Seven Summits". Tu se preferira gore pomenuti Puncak Jaya. Njegov prvi penjač bio je ujedno i njegov otkrivač: 1840. godine na vrh je stigao Poljak Paweł Edmund Strzelecki.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen