Mittwoch, 2. September 2020

Novi mural uljepšao središte grada

 




U okviru ovogodišnjeg Street arts festivala, u Mostar je stigao beogradski umjetnik Artez koji se posvetio crtanju murala u Ulici Aleksa Šantić u središtu grada.

On je prvi umjetnik koji je stigao na ovogodišnji festival i oslikavanje murala je omogućeno uz donatorsku podršku Fonda otvorenog društva BiH.

Izrada ovog murala je počela prije nekoliko dana, a u ponedjeljak je finalizirana. Uporedo sa ovim, započeo je projekt izrade još jednog murala i to u naselju Cernica (nedaleko od tamošnje džamije) gdje će svoj rad predstaviti arhitektica Soraja Ćehić, akademska kiparica Arleta Ćehić.

Umjetnice kroz svoje vizije i horizonte istražuju arheologiju i futurizam, a produkt toga bit će instalacija gdje se tekstura prošlog i propalog grli i miluje sa vizijom budućeg i napetog. Njihova instalacija nosi naziv 'Otvorena galerija – Preko'.

Osim toga, organizatori Street arts festivala pozivaju studente dizajna interijera, arhitekture i urbanizma, učenike građevinske i likovne srednje škole iz Mostara, da se prijave za učešće na radionici 'Mural city' u produkciji Street Arts Festivala Mostar 2020 i Fasada.

"'Mural City' je radionica koja te vodi na putovanje ulicama Mostara i budi u tebi kretivnost koja čeka da bude oslobođena. Inspiriraj se praznim fasadama koje pozivaju da oronulo pretvoriš u šareno i urbano", navode organizatori u pozivu.

Planirana su dva susreta u okviru ovih radionica, a to su datumi 7. i 13.9., stoga požurite s prijavama. Broj sudionika je ograničen.

(hercegovina.info)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen