Dienstag, 8. September 2020

U skladu sa vremenom: Maska simbol krize

 







Ulična umjetnost u Berlinu, poljubac sa maskama u Frankfurtu na Majni, automat za prodaju zaütitnih maski. Sve se to može vidjeti na ulicama velikih gradova.

Maska je postala politička obaveza, znak je solidarnosti. A kako se čini da virus sve više gubi na svojim prijetnjama, to su mnogi postali nemarniji u svom obredu pokrivanja.

Posjetioci ilegalne zabave u Berlinu-Neukölln, maskirani keksi smajliji, učenicii u Schleswig-Holstein misle da Covid-19 nije toliko opasan, dok u politici postoji spor oko toga hoće li i kada će učenici morati nositi maske. Ministari obrazovanja još uvijek nije uspjeli dogovoriti jedinstvenu reguativu.

Posjeta crkvenim obredima, umjetnost skulptura, i jedna nositeljka maske u Berlinu. Zaštita usta i nosa je istovremeno i prokletstvo i blagoslov. Prodaja u maloprodaji je djelimično iznad nivoa prodaje prije krize, ali ljudi se uglavnom brinu za svakodnevne potrebe i ne idu u velike kupovine.

Maska je postala simbol krize. Iako je njen učinak u početku bio kontroverzan, naučnici su sada uvjereni da je ona i te kako važna u borbi protiv virusa.

Ostaje pitanje: hoćemo li ih se ikada riješiti?

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen