Montag, 14. September 2020

Nekad nepoznata stvar

 


Podnijeti nekome zahtjev za prijateljstvo?!?!

Za malo starije generacije nezamislivo, i nepoznata stvar, ili što bi stari rekli: velahavle!

Podnijeti, ili primiti zahtjev za prijeteljstvo na društvenim mrežama, pa čekati, prihvatanje, ili odbijanje prijateljstva?!?

Liči kao podnošenje zahtjeva, ili molbe.

A uz to, u ova nova vremena, slijedi još nešto nezamislivo, jednostavno, jednim klikom nekoga “odfikariti” sa “liste prijetelja”

Nezamislivo i nepoznato. Ili si prijatelj ili nisi. A to nikad nije zavisilo od nečije dobre volje, nekog prihvatiti, ili odbiti kao prijetelja.

(nekanovavremena)


Uz temu: Prijateljstvo

Prijateljstvo je pozitivan odnos između dvoje ili više ljudi, koji osjećaju međusobnu simpatiju i povjerenje. Osobe u prijateljskom odnosu se nazivaju "prijatelj" ili "prijateljica". Pojam se uobičajeno odnosi na osobe koje nisu u rodbinskoj vezi.

Prijateljstvo se temelji na ljubavi, povjerenju i međusobnom uvažavanju. Prijateljska veza se "sklapa", a ako ide prema kraju, "hladi" se.

U širem smislu "prijateljstvo" može označavati dobre i često ugovorno regulisane političke odnose između naroda ili država.

Studije o prijateljstvu su uključene u oblasti sociologije, socijalne psihologije, antropologije, filozofije i zoologije.

Vrednosti koje se nalaze u prijateljstvima su često rezultat kada osoba demonstrira slijedeće osnove:

    -Tendencija za nesebičnu brigu za dobrobit drugih.

    -Simpatija i empatija.

    -Poštenje, u situacijama u kojima može biti teško za druge da govore istinu, posebno u pogledu ističući nečije vidne mane.

    -Uzajamno razumevanje i saosećanje.

    -Poverenje jedno drugom (sposobnost da izrazi osećanja - uključujući u odnosu na druge akcije - bez straha da će biti osuđeni), mogu da idu jedni drugima za emotivnu podršku.

    -Pozitivni reciprocitet - odnos se zasniva na jednakim razmena podataka između dve strane.

    (wikipedia)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen