Montag, 14. September 2020

Most iznad vodopada Vøringsfossen

 








Na vrtoglavim visinama, okružen fjordovima i planinama i direktno iznad najpoznatijeg norveškog vodopada Vøringsfossen, „most sa 99 stepenica“, prava je avantura za odmor.

Iznad vodopada je sada izgrađen je novi pješački most, koji omogućava sjajan pogled na vodopad i okolinu. Novootvorena turistička atrakcija izgleda kao da lebdi u zraku, a posjetioci dolaze na svoje jer prilikom prelaska mosta, dobijaju potpunu perspektivu okruženja, punu adrenalina.

Vodopad Vøringsfossen je visok 182 metra, a most je dug 47 metara. Sastoji se od 99 stepenica koje spajaju dvije strane prelijepe doline.
Most sa pristupima građen je gotovo deset godina, a arhitekta Carl-Viggo Hølmebakk , poznat po svojoj sklonosti da voli istraživati veze između arhitekture, tehnologije, infrastrukture i prirode, sve to je ukpio i u ovaj projekt.
Arhitekta i tim oko njega željeli su da dizajn bude kombinacija prirodnog svijeta i mosta koji je napravio čovjek. Pomno su proučavali lokalno okruženje, skenirali su teren digitalnom opremom, a sve u cilju da ne nanesu štetu okruženju.
U naredne dvije godine se očekuju dodatni radovi u okolini mosta, a među njima su izgradnja kafića, parkinga, staza i slično.

(reise.rep)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen