Freitag, 4. September 2020

Večeras: Italija – BiH

 


Debi Princa sa Neretve: Od najtrofejnijeg bh. trenera ne očekujemo čudo, nego disciplinu i izvlačenje maksimuma

Dušan Bajević (71) večeras će debitovati na klupi Bosne i Hercegovine protiv Italije u Firenci.

Iako je popularni “Princ sa Neretve” za selektora BiH izabran još u decembru prošle godine, na svoj debi čekao je 10 mjeseci zbog korona krize koja je paralizovala fudbal.

Od Bajevića se ne očekuje čudo, ali se očekuje da zbog njegovog velikog renomea, autoriteta i iskustva nametne disciplinu i ozbiljnost u našoj ekipi, te na taj način iz Zmajeva izvuče maksimum.

Historija naše reprezentacije ne ide u korist optimistima. Od 11 selektora, samo jedan je uspio napraviti rezultat i odvesti BiH na veliko takmičenje – naravno Safet Sušić. Doduše možda je moglo biti i drugačije, da naš savez već godinama ima praksu da posao dodjeljuje što manje iskusnim i po mogućnosti trenerima sa što manje osvojenih trofeja u svom CV-u.

Od te prakse su srećom pobjegli pri Bajevićevom izboru pa je Princ do sada, uz Ćiru Blaževića, najiskusniji trener kojeg smo imali, a uz to je i sa 15 osvojenih pehara najtrofejniji trener u historiji Bosne i Hercegovine.

Osvojio je čak devet titula šampiona Grčke, pet sa AEK-om i četiri sa Olyimpiacosom. Četiri puta je osvojio Kup Grčke, dva puta sa Olympiakocosom, a jednom sa PAOK-om i AEK-om.

Ima i jedan Kup Jugoslavije sa Veležom te jedan Super Kup Grčke sa AEK-om.

Kao igrač za selekciju bivše Jugoslavije je debitovao 8. aprila 1970. godine u prijateljskom susretu protiv Austrije u Sarajevu i na debitantskom meču je zabio gol.

Ukupno je ubiulježio 37 nastupa za bivšu Jugoslaviju i postigao 29 golova. Bio je član generacije selekcije Jugoslavije koja je 1974. godine nastupila na Svjetskom prvenstvu u SR Njemačkoj.

Dušan Bajević je sa 164 pogotka drugi jugoslovenski prvoligaški strijelac svih vremena. 1972. godine izabran je za najboljeg igrača Jugoslovenske lige.

1970. godine bio je prvi strijelac jugoslovenskog šampionata, a deset godina kasnije isto je postigao i u Grčkoj.

Italija – BiH u petak u 20,45 sati ekskluzivno prenosi Nova BH


(reprezentacija.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen