Donnerstag, 24. September 2020

Čak 470 kitova nasukalo se na obalama Tasmanije

 







Australijsko ostrvo Tasmanija proteklih dana suočava se s rekordnim nasukavanjem kitova, a u proteklom danu čak 470 životinja prekrilo je tasmanijske plaže. Spasioci ulažu velike napore kako bi spasili kitove, ali plaše se da bi ih većina mogla uginuti.

Početkom sedmice na zapadnoj obali Tasmanije pronađeno je između stotinu i dvije stotine kitova, ali ovaj broj danas se povećao na 470. Ipak, čini se da je već uginula većina od 200 kitova u novootkrivenoj grupi, saopćili su australijski zvaničnici. Iz prve grupe je uginulo 90 životinja.
Spasioci uz pomoć specijalne opreme pokušavaju spasiti barem one kitove koji su još živi u plitkim vodama. U ponedjeljak su uspjeli osloboditi 25 kitova, ali ih je plima ponovo donijela blizu obale, javlja BBC.
I dalje nije jasno šta je natjeralo kitove prema obali, ali naučnici sve pripisuju snažnim društvenim vezama između kitova koji prate jedni druge u velikim grupama. Kako kažu, jedan takav zajednički pohod mogao ih je dovesti do plitkih voda.
Australijski naučnici ističu kako je ovo vjerovatno najveće nasukavanje kitova u historiji ove zemlje. Prethodno masivno nasukavanje zabilježeno je 1935. godine kada su 294 kita pronađena na plažama Tasmanije.

(bbc)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen