Sonntag, 16. April 2017

Zadnji neka ugasi svjetlo!


Trke pasa bile su u Velikoj Britaniji nekada veoma omiljene, tako da su i sveštenici i socijalisti istom mjerom bili zabrinuti.
U Londonu je 19. maja 1928. godine otvoren Wimbledon Greyhound stadion, a vrlo brzo, na njemu se održavalo više od 30 trka pasa. Prije svega, ljudi su tu dolazili kako bi se kladili. Socijalistički političari su bili zabrinuti, jer su strahovali da bi ovaj sport radničku klasu mogao voditi ka rasipanja novca. Zbog toga je parlament ograničio broj utrka pasa. Međutim, ni to nije dovelo do umanjenja popularnosti trka. Na velikim stadionima se znalo naći i do 60 hiljada gledalaca, koji su vatreno navijali za dobro dresirane pse, koji su mogli razviti brzinu  i do 60 kilometara na sat.
Prethodnih decenija, interes za trkama pasa je uveliko smanjen. Jedna za drugom, zatvarane su trkaće staze, a u Londonu je aktivan ostao samo Wimbledon Greyhound stadion. I sada, 89 godina nakon otvaranja prve trke, u subotu je tamo održana posljednja trka pasa.
AFC Wimledon, koji igra fudbalu trećoj fudbalskoj ligi Engleske, na tome mjestu će dobiti novi  fudbalski stadion. Osim toga, oko stadiona će biti izgrađeno naselje sa oko 600 stanova. Uprkos tome, 13 hiljada ljubitelja trka pasa svojim potpisima su tražili da se ovaj objekat stavi pod zaštitu države kao spomenik.
Kako se već čulo, ljubitelji trka pasa će ubuduće morati ići van gradskog područja Londona, prema Romfordu, ili Crayfordu, kako bi uživali u trkama pasa i kladili se.
(izvor:faz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen