Sonntag, 30. April 2017

Otonamaki, antistres terapija iz Japana




Šta činiti kada je u vratu napregnuto. Vjerovatno ustanene i napravite par vježbi istezanja. Barem tako preporučuju psihoterapeuti. Istegnuti se, rastegnuti, saviti noge, ili barem otresti rukama, tako nekako podrazumijevamo izvođenje vježbi opuštanja i relaksacije.
U Japanu postoji sasvim drugačija metoda, koja opušta mišiće i poboljšava držanje. Na japanskom se ta metoda naziva “otonamaki”, što u prevodu znači “umotavanje odraslih”. Metodu je pronašla jedna babica, a na ideju je došla tokom povijanja i smirivanja malih beba.
Kad se bebe poviju kako bi se smirile, samo im još glava viri iz pelena. Kod odraslih se čitavo tijelo umotava u plahte koje propopuštaju vazduh, poveže čvorovima i tako ostane 20 minuta.
Mnoge japanske firme nude ovu metodu, posebno za žene nakon poroda. Nakon dvadeset minuta, tijelo je smireno, dovedeno skoro do faze spavanja, a napetost u vratu i leđima popušta.
Metoda ima i kritičare, koji tvrde kako vježba može proizvesti i suprotan efekat, povećanje napetosti i probleme sa leđima, kako je navedeno i izvještaju jednog terapeuta.
U svakom slučaju, za izvođenje vježbe tokom pauze u birou, metoda nije baš najpogodnija, a izgleda i prilično komično, za posmatrače sa strane.
(izvor:apotheke)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen