Sonntag, 23. April 2017

Neutrašiva djevojčica, senzacija sa Manhattana


Brončana statua malene djevojčice, postavljena nasuprot brončanom biku s Wall Streeta postala je prava senzacija na Manhattanu. Osvanula je uoči Međunarodnog dana žena, kao poruka da je “nježnijem spolu” također mjesto na upravljačkim, visoko plaćenim, menadžerskim pozicijama. Međutim, iza kipa malene djevojčice stoje dvije moćne korporacije.
State Street Global Advisors i McCann New York, dvije su kompanije čija se imovina mjeri u milijardama dolara i koje su osmislile postavljanje djevojčice nasuprot simbolu Wall Streeta. Poruka koju su željeli poslati bila je nedvojbena, a ta je da više žena valja imenovati u nadzorne i upravljačke odbore američkih kompanija.
Postavljanjem kipića kompanija je zatražila da se na popisu imena  Russell 3000 indeksa, koji objedinjava gotovo sve kompanije iz sektora financija u SAD-u, nađe veći broj žena. Naime, na samo 16 posto upravljačkih pozicija, prema tom popisu kompanija, nalaze se žene.
Skulptura djevojčice djelo je kiparice Kirsten Visibal, a ideju je pomno razradila marketiška agencija McCann New York.
„U 20 godina koliko se bavim ovim poslom nikada nisam vidio ništa slično. Ova je stvar krenula viralno u roku sekunde i upravo sada gledam kako pljušte komentari na Twitteru o “Neustrašivoj djevojčici”, rekao je glasnogovornik agencije Jeremy Miller.
Tvorcima ove ideje za postavljanje ovog kipića bilo je potrebno svega sedam dana, za što su ishodili dozvole od gradskih vlasti. I dok je “Neustrašiva djevojčica” na trotoar Manhattana kročila legalnim putem, njezin protivnik, brončani “Jurišajući bik”, kipara Arturo Di Modica, pojavio se pod okriljem noći, kao odgovor na slom burze, 1987. godine.
„Naša budućnost u rukama je “Neustrašive djevojčice”, napisao je na tweeteru gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio.
(izvor:lider.media)



Neustrašiva djevojčica razljutila razjarenog bika

„Neustrašiva djevojčica“, skulptura koja je privremeno uoči Dana žena postavljena na Menhetnu, razljutila je kreatora skulpture „Razjarenog bika“.
Te dvije skulpture nalaze se na koji metar jedna od druge, a „Neustrašiva djevojčica“ namjenski je postavljena ispred „Razjarenog bika“ kao simbol žena u poslovnom svijetu. Kreator „Razjarenog bika“, Arturo di Modika, smatra da odluka da „Neustrašiva djevojčica“ ostane na tom mjestu u potpunosti mijenja značenje njegovog djela, ali i narušava njegova prava.
„Ovo je veoma loše“, rekao je umjetnik na konferenciji za novinare objašnjavajući da je „Razjareni bik“ napravljen kao pozitivan simbol, a da sada, zbog „Neustrašive devojčice“, izgledao kao zlikovac.
Di Modika je čak angažovao i advokata čiji posao je da od grada Njujorka zahtijeva uklanjanje skulpture „Neustrašive djevojčice“, ali i finansijsku nadoknadu.
„Neustrašiva djevojčica“ trebalo je da bude uklonjena 2. aprila, ali su gradske vlasti zbog pozitivnog odjeka medju gradjanima odlučile da ona na Wall Street-u ostane do februara naredne godine.
(izvor:bankar.me)



Neustrašiva djevojčica: simbol ženske snage i muške nemoći da se s njome nose

Na inicijativu McCann New Yorka i State Street Global Advisora, na Manhattanu je nedavno osvanula statua djevojčice postavljena nasuprot već postojećoj skulpturi Jurećeg bika Wall Streeta u parku Bowling Green.
'Jureći bik' tri tone je teška i 3.4 metra visoka skulptura koja prikazuje bika spuštene glave s proširenim nozdrvama i dugačkim rogovima spremnog da krene u napad. Ova skulptura naprosto zrači agresijom, snagom i nepredvidivošću te kroz lik predimenzioniranog bika predstavlja kako agresivni financijski optimizam i prosperitet, tako i snagu i nepredvidivost burze. Autor ove skulpture, ArturoDiModica, Jurećeg je bika postavio u park Bowling Green još ne tako davne 1987. godine u činu 'gerila umjetnosti'.
Na sličan je način, uoči Međunarodnog dana žena, preko puta jurećeg bika preko noći osvanula brončana skulptura djevojčice koja, s rukama na bokovima i odlučnog pogleda, odrješito prkosi mnogo većem biku. Ova nadasve feministička instalacija pod nazivom 'Neustrašiva djevojčica' djelo je Kristen Visbal izrađeno u sklopu kampanje SSGA kako bi se naglasila činjenica da tvrtke s većim brojem žena na rukovodećim pozicijama financijski bolje posluju. Iako se radi o tek privremenoj instalaciji koja bi se na lokaciji trebala nalaziti još svega 30-ak dana, ona šalje vrlo snažnu poruku – da su žene hrabre, neustrašive i sposobne biti vođe u korporativnom svijetu. "Jedna od najupečatljivijih figura Wall Streeta upravo je Jureći bik, tako da nam se ideja o ženskoj osobi koja se suprotstavlja biku činila kao vrlo kreativan način na koji možemo poslati poruku. Iako se radi o maloj djevojčici, njezin stav pun je odlučnosti, drskosti i spremnosti na borbu sa statusom quo", izjavila je za Business Insider zamjenica šefa financija SSGA Lori Heinel nakon postavljanja instalacije. 
Ova je umjetnička instalacija preko noći stekla veliku popularnost te je zbog poruke koju odašilje raspisana i peticija kojom se nastoji postići da 'Neustrašiva djevojčica' postane trajni dodatak skulpturi Jurećeg bika. U samo 48 sati peticija je uspjela prikupiti 2 500 potpisa.
No, usprkos tome što se radi o zaista posebnoj ideji i odličnoj izvedbi koja osnažuje žene i potiče na smanjivanje rodnih razlika na rukovodećim pozicijama, 'Neustrašivu djevojčicu' nije dočekalo samo odobravanje. Nedugo nakon što je skulptura postavljena, arhitektonsku dizajnericu Alexis Kaloyanides pri odlasku u razgled novopostavljene umjetnine dočekao je neugodan prizor. Točnije, grupa muškaraca penjala se na Djevojčicu i sa skulpturom simulirala seksualne odnose. Kaloyanides je pošlo za rukom snimiti fotografiju jednog od muškaraca za vrijeme simulacije seksa s brončanom figurom, dok su se ostali prisutni muškarci smijali i bodrili svog prijatelja. Fotografiju je podijelila na društvenim mrežama, a ista je vrlo brzo i postala viralna.
Navedeni čin već sam po sebi graniči s vandalizmom i predstavlja krajnje nepoštivanje umjetnosti, no činjenica da se simulacija seksualnog odnosa odvila ne samo na kipu maloljetne djevojčice, već i na djelu koje na Wall Streetu stoji kao simbol osnaživanja žena, čini nastalu situaciju još degutantnijom. U jednom bezobraznom, ali naizgled bezazlenom činu sadržana je mnogo šira slika od one koja se proširila društvenim mrežama, slika koja potiče patrijarhalnu misao, koja daje uvid u cjelokupni opseg muške privilegije perpetuirane kroz poticanje takvih delikata uz komentare poput 'dečki su dečki' ili 'to je samo šala, opusti se'. No, ne radi se o šali, radi se o činu koji u svega 20-ak sekundi odglumljenog općenja sa skulpturom počinjenog iz puke zabave uspijeva omalovažiti stoljeća ženske borbe. I sama Kaloyanides poručila je: "I ovaj muškarac ima majku, sestru, djevojku, ženu, tko zna – dosta je bilo izlika i 'šala', više se ne namjeravam smijati."

(izvor:libela.org)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen