Donnerstag, 6. April 2017

Stanica, koji sprat više, ili niže







Kod građevinskih projekata u Kini sve je moguće, pa čak i stanica metroa u sred jedne stambene zgrade.
Chongqing je jedan od najvećih gradova na svijetu. Gradu oficijelno pripada 80 hiljada kvadratnih kilometara površine, na kojoj živi 49 miliona stanovnika. Gradska jezgra se prostire na 5400 kvadratnih kilometara i na njoj živi 18 miliona stanovnika. Računa se da će gradsko stanovništvo vrlo brzo dostići 30 miliona stanovnika. Obzirom da se grad prostire po brijegovima, nosi ime „grad brijegova“.
To je razlog zbog koga gradski planeri često stoje pred ozbiljnim izazovima, kako stambene prostore saobraćajno povezati. U tom pogledu, bili su posebno kreativni kod izgradnje jedne stanice gradskog metroa pod nazivom „Liziba Station“, na liniji metroa broj 2, koju su smjestili u sred jedne 19 spratova visoke zgrade, između šestog i osmog sprata.
I ako bi se pomislilo da je problem stanara ove zgrade prevelika buka, pošto svakog sata ovuda protutnji 17 vozova, prema novinskim izvještajima, zgrada je zaštićena posebno vrstom tahnologije protiv buke, tako da buka voza ni u jednom stanu nije viša od buke obične mašine za pranje suđa?
Vozovi, inače, ovuda voze od pola sedam ujutro, do jedanaest sati uveče.
Grad Chongqing ležu na ušću rijeka Yangtse i Jianling, koji je polazna tačka za riječno krstarenje do poznatog izletišta „Tri kanjona“.
Grad spada među deset najzagađenijih gradova na svijetu, sa najgorim zagađenjem vazduha.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen