Montag, 11. April 2016

Tom i Jerry ovih dana napunili 76


Oni koji su odrastali u nekim davnim vremenima kada su crtani gledani u 19:15. zvali smo ih "Tom i Džeri", ne Tom i Jerry, po dva glavna junaka ove crtane serije koja ovih dana slavi 76. rođendan. Danas, oni koji nemaju pametnija posla, rastavljaju ovaj crtić na proste faktore, govore o količini nasilju u njemu, o tome zašlo je sluškinja koja medom gađa Toma uvijek, ali uvijek tamnoputa... One koji su odrastali uz "Tom i Džerija" to nije bilo briga, njima je bilo žao miša Jerryja, a bilo im je pomalo žao i smotanog Toma, koji bi uvijek nagrabusio. Te iste generacije i same pomalo danas vremešne, od srca čestitaju (facebook)

Kad mi u posjetu dođu unučad, ova najmanja, četiri i po joj godine, dok stariji gledaju neke njihove filmove na TV, dođe i zamoli me da joj na tabletu nađem crtane. Koje? Tom i Džeri!
Naravno, youtube je puna tih filmova na svim mogućim jezicima, ali jezik i govor u tom crtanom je najmanje važan, odnosno potpuno nevažan. Sve što se ima reći, rečeno je slikom. I tonom. I dok ona gleda jedan po jedan, skoro svaki put joj se pridružim, i ponovo gledam ono što sam do sada pogledao mali milion puta. Što jest jest, crtani je pun nasilja, i to onog, jačeg prema slabijem, ali se onda na kraju nasilje odvija još brutalnije u suprotnom smjeru Ali, vjerovali ili ne, na kraju se uvjek desi idto. Slabiji nadvlada jačeg! A da li je to stvarno tako. I pitanje je ko je slabiji, a ko jači. Ili, još bolje pitanje, ko je pametniji a ko gluplji. Slično kao i u nekada davno rdovno gledanim crno-bijelim nijemim filmovima o Stanliju i Oliju, ili o debelom i mršavom, kako smo ih zvali. Na neki način, pravda uvjek pobjeđuje.
Kako napisa neko u jednom komentaru: I tend to live in the past because most of my life is there.. Ich neige dazu, in der Vergangenheit leben, weil ich den Großteil meines Lebens ist da… Naginjem da živim u prošlosti jer se naveći dio mog života nalazi tamo…pa kako god ko hoće to da shvati.
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen