Freitag, 15. April 2016

Enver Marić: Za Velež samo mostarska djeca mogu igrati dušom

1989.
2016.

2016.

2016.
(fotosi: arhiva, FK Velež)


Ko bi to mogao znati bolje od njega, golmana svjetske slave, kasnije trenera, koji je potekao iz mostarske mahale, kad je Velež bio mostarski i hercegovački prvoligaš. Njegovu okosnicu su decenijama činili momci iz ove vale, potpomognuti talentima iz čitave Hercegovine, uz povremeni dolazak igrača koji su baš u Veležu htjeli pokazati svoje znanje. Samo u vrijeme igranja Veleža u Prvoj saveznoj ligi, u Veležu se promjenilo svega nekoliko trenera, a najčešće su uz ove momke bili učitelji koji su ih vodili od prvih fudbalskih koraka, pa sve do uspjeha u domaćoj ligi, ali i na medjunarodnoj sceni. Veležove talente su zapažali i savezni selektori, tako da je čitava plejada igrača dala svoj učinak i najboljoj srzavnoj selekciji, što je rezultiralo osvajanjem medalja na Olimpijadama, učešćem na Svjetskim i Evropskim prvenstvima kako u seniorskoj tako i omladinskoj konkurenciji.
Sve ovo je rečeno u kontekstu najnovijih događanja u Veležu i oko Veleža, kada se postavlja pitanje, kako i kuda dalje. Velež je nakon rata iz devedesetih godina sa svog stadiona protjeran na jednu livadu u Vrapčićima. Bio član Premijer lige, ispadao i niži rang i ponovo se vraćao. Kroz Velež je u proteklih dvadeset godina prodefilovalo više igraca i trenera nego svih pedeset godina igranja u Prvoj saveznoj ligi. Bilo je sezona kad su se samo na trenerskoj poziciji promjenilo po pet-šest imena, a igrači su odlazili i dolazili, kao u nekom prigradskom autobusu koji staje na svakoj usputnoj stanici da putnici uđu i izađu. Uz sve to su se mjenjale uprave, direktori kluba, tako da se nikada nije moglo ni govoriti o nekom kontinuitetu, barem u dvije sezone uzatopno. Djeca ove vale koja su sa teškom mukom uzgajana i odgajana do uzrasta za prvu ekipu nisu od tih prolaznih mogli dobiti svoju šansu, a nije čest slucaj da bi neki trener sa strane prvo izsortirao baš te domaće momke, koji su sa svojom igrom nastavljali u nekom premijerligašu, ili jednostavno se okanjivali igranja, razočarani postupcima. Sve ovo je pratila notorna besparica. Posjeta utakmicama je pala na minimum, tako da prihod od prodatih karata nije bio čak ni ozbiljna stavka u budžetu. Veleža su se povremeno sjećali njegovi pojedini asovi, koji su karijere nastavljali u nekim inostranim klubovima. Najvjerniji navijači raštrkani sirom svijeta čine onoliko koliko mogu ili koliko znaju, od Amerike, Australije, Evropskih država. Jedna od takvih akcija rezultirala je kupovinom autobusa, tako da Velež i njegove ekipe na utakmice odlaze onako kako to rade najbolji klubovi. U svojoj devedeset i četvrtoj godini postojanja Velež ce ponovo u jednu ligu niže. Dešava se to svim klubovima, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta. Ispasti u jednu ligu niže nije tragedija. To je uvjek splet niza okolnosti i mogućnost za jedan novi start.

(Tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba sa stavom čovjeka koji sigurno zna šta govori)

Enver Marić, legendarni golman Veleža, prokomentarisao je za Klix.ba situaciju u mostarskom klubu. Istakao je kako je situacija izuzetno teška. Ipak, otkrio je kako se može riješiti problem.
“Možda je sada vrijeme da se napravi nova generacija koja će povesti klub ka boljem sutra. Generacija koja će igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti za Rođene. Samo mostarska djeca mogu igrati dušom za Velež. Njima je taj klub broj jedan. Smatram da je to ključ problema. Vidjet ćemo šta će se dešavati u budućnosti”, kazao je za Klix.ba Marić.
Potom je govorio o elitnom evropskom klupskom takmičenju. Naglašava kako su dva kluba u Ligi prvaka kvalitetom iznad ostalih.
“Barcelona i Bayern trenutno igraju najbolji nogomet na Starom kontinentu. Kvalitetom su iznad ostalih ekipa. No, ako mogu nekoga izdvojiti kao apsolutnog favorita onda je to katalonski klub. Imaju izvanrednu ekipu, igraju odlično i teško ih neko može zaustaviti. Za takav scenarij trebalo bi puno sreće jednom klubu i loš dan Barcelone”, kaže naš sagovornik.
Kada smo ga pitali ko je za njega najbolji golman današnjice, odgovorio je:
“Manuel Neuer je broj jedan, izvanredno brani”.
Enver Marić bio je trener golmana u berlinskoj Herthi u kojoj sada sa dosta uspjeha nastupa Vedad Ibišević. “Leteći Mostarac”, kako su zvali Marića, smatra kako je napadač Zmajeva napravio dobar potez dolaskom u Berlin.
“Vedu su navijači sjajno prihvatili, svi ga poštuju, dobro igra i odlično se adaptirao. Hertha je malo lošije startala u nastavku, ali mislim da mogu uhvatiti mjesto koje će ih odvesti u Ligu prvaka ili Evropsku ligu. Naravno, sjajno bi bilo da izbore učešće u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju. Osim toga, važno je da se ne bore za opstanak kao prethodnih godina. Bitka za vrh tabele vraća navijače na tribine. Ovdje u Berlinu sada vlada velika euforija“, zaključio je Marić.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen