Mittwoch, 27. April 2016

Atletico – FC Bayern: Diego Simeone vs. Pep Guardiola u polufinalu Lige šampiona

pep vs simeone1
Treneri Diego Simeone i Pep Guardioala mogli bi kao ličnosti i po fudbalskoj filozofiji da se vrlo malo razlikuju. Guardiola je oko orkana, a Simeone orkan. Atletico slijedi skoro slijepo ideologiju svoga trenera. To bi mogla biti ta mala razlika.
Večeras je Bayern gost kod Atletica, u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona, a uoči toga susreta u glavnom gradu Španije debatira se o Simeoneu. U nedelju, u susretu Premiere, kod vođstva Artletica od 1:0 protiv Malage, jednu kontra Malage spriječena je ubacivanjem druge lopte u teren, Ostalo je nepoznato ko je ubacio loptu, da li Simeone lično, ili od njega instruirani sakupljač lopti. Domaći mediji ovu situaciju posmatraju sa mnogo simpatija. Za vrijeme meča, Simeone je poslan na tribine, prijeti mu zabrana od nekoliko utakmica, koja bi mogla biti veoma opasna za Atletico, u trci za titulu.
Da, Simeone nije samo trener Rojiblancosa”, on je njihova zvijezda, mislilac, duhovni vođa, poštovan od simpatizera kao božanstvo, mada se ponekad ponaša kao pas mješanac, ulični lutalica.
Simeone protiv Guardiole, to je sudar svjetova. Argentinac, grub, sirov, rabijatan. Anarhista.
S druge strane Katalonac, sofisticiran, prepoznatljiv, istaknut. Esteta.
Njihove ličnosti i fudbalske filozofije reprezentiraju dva suprotna , odbijajuća pola, dijametralno suprotna, pa će večerašnji susret Atletica protiv Bayerna biti i sudar kultura  iz trenerskog prostora, iza aut linije.
Kada se Simeone (45) pojavi u crnom odijelu, sa crnom kravatom, crnim cipelama, djeluje kao kontrolor leta, koji, istovremeno, može navigovati hiljadama aviona. Čak i Guardiola (45) uporno maše rukama iza aut linije, ali više u stilu dirigenta jednog velikog orkestra. Ili: rečeno drugačije, Guardiola je oko orkana, a Simeone je orkan.
Ja ga ne poznajem, moguće da smo samo dva-tri puta progovorili po koju riječ”, kaže Guardiola za njegovog večerašnjeg protivnika. Ali, njegovi igrači rade upravo ono što on želi. Atletico igra sa mentalitetom Simeonea. On je jedan od najboljih trenera na svijetu”, dopunjava Guardiola.
Ekipa na terenu besprijekorno slijedi ideologiju čovjeka koji tutnji, bjesni u trenerskom prostoru. Ima ga na svakom milimetru toga prostora, najviše na samoj granici dozvoljenog, to je u stvari njegova siva zona.
Kao profi fudbaler, učestvovao je na Svjetskim prvenstvima 1994., 199.8 i 2002. godine, sa Interom osvojio kup UEFA, a sa Lazio bio prvak Italije. Kao igrač sa Atleticom je 1996. godine osvojio španski dubl. Vratio se u Argentinu, gdje je igrao u Racingu, a onda kao trener osvajao prvenstvo Argentine sa Estudiantesom i River Platom. U Atletico vratio se kao trener 2011. godine, na određeno vrijeme. Od 1996, godine do tada, Atletico je promijenjio čak 16 trenera. Danas u klubu za njega kažu: Ne znamo da li je bio jedini koji je tada mogao spasiti klub, ali  je sa sobom donio ono što je klubu dugo trebalo”.
Do sada jedini duel Simeona protiv Guardiole bio je u februaru 2012. godine, kada je Pep bio trener Barcelone, i pobijedio ga sa 2:1. Simeone je sa Atleticom startovao jednu neuobičajenu seriju: osvojio je Evropa ligu 2012., španski kup 2013., pa prvenstvo 2014., finale Lige šampiona iste godine, koje je nesretno izgubio protiv Real Madrida. Barcelona i Real su u Atleticu dobili jednoga ravnopravnog konkurenta, punog različitih ideja.
Do kontrole igre, koje se Guardiola strogo drži, Simeone ne drži ni malo.
Posjedovanje lopte je bajka koja mene ni malo ne interesuje”, kaže Simeone. A ako bih morao birati između Mourinha i Guardiole, uvijek bi izabrao Mourinha. Meni se sviđalo kako je igrao njegov Real”.
Osim izjava ovakve vrste, poznate su njegove izjave kao što je: Čim vidim blato, bacam se u njega”.
Da li je potrebno više. Atletico igra kako Simeone misli, borbeno, snažno, efikasno, pošteno, lojalno, sa identitom. To će sigurno osjetiti i Bayern.
„Moramo aktivirati i srce i noge i glavu, a na našem putu ne smijemo ništa mijenjati“, naređuje Simeone.
Postavlja se pitanje, kakve mjere će preduzeti njegov protivnik. Guardiola je izazvan.
Vjerovatno kao nikada do sada.
Pa do večeras. I, naravno, do idućeg utorka, u revanšu.
(izvor:eurosport)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen