Donnerstag, 7. April 2016

„El Kloppico“: Dortmund vs. Liverpool, više od igre

el kloppico7

Večeras se u Ligi Evrope zasigurno igra najemocionalniji susret godine: Jürgen Klop (48) sa svojim sadašnjim klubom FC Liverpool igra protiv njegovog bivšeg kluba Borussije iz Dortmunda. Klopp će se večeras, po prvi put nakon što se u maju 2015. godine oprostio od Borusije, naći pred žutim zidom gledališta u Dortmundu.
Ovo je susret, koji elektrizuje čitavu fudbalsku Njemačku. Dortmund protiv Kloppa. U nekim medijima susret je, po uzoru na „El Classsico” nazvan „El Kloppico”. Susret koji mnogi nisu željeli tako brzo, ili barem ne tako rano, u Ligi Evrope. Mnogima bi više odgovaralo da je do toga duela došlo u samoj završnici ovog takmičenje, barem u finalu. Ali, šta je tu je.
Jürgen Klopp je sa Borusijom iz Dortmunda proslavio velike uspjehe. Bio je dva puta prvak Bundeslige, jednom pobjednik kupa, a jednom finalista Lige šampiona, gdje je poražen od Bayerna iz Munchena. Prošlog ljeta je otišao iz Dortmunda. Večeras povratak, na prvi četvrtfinalni susret, sa njegovim trenutnim klubom FC Liverpool.
Ovaj susret će ujedno biti i duel trenera: Jurgen Klopp vs. Thomas Tuchel. Naime, Thomas Tuchel (43) je prije osam godina naslijedio Jürgena Kloppa u Mainzu 05, gdje je zabilježio odlične rezultate. Nakon odlaska Kloppa iz Dortmunda, Tuchel je ponovo bio njegov nasljednik, gdje ove sezone sa Borusijom bilježi izvanredne rezultate. Drugi je na tebeli Bundeslige, u polufinalu njemačkog kupa. U nekom pogledu, moglo bi se reći, da je večerašnji duel susret učitelja i učenika, koji to nisu.
Klopp je, u razgovoru za medije, rekao da će u svakom slučaju izbjeći njegovo poznato emocionalno slavlje nakon eventualnog gola njegove ekipe Liverpoola, ali je dodao da neće slaviti ni golove koje postigne Dortmund. Prema vijestima iz Borusije, oni su sebi postavili zadatak da pometu Liverpool iz daljeg takmičenja. Naravno, za to treba sačekati i revašsusret iduće sedmice.
Ovdje vrijedi napomenuti da susreti Dortmunda i Liverpoola bilježe dugu tradiciju, a prije tačno pola vijeka, 5 maja 1966. godine, Borusija Dortmund je u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova pobijedila Liverpool rezultatom 2:1 nakon produžetaka, u utakmici koja je odigrana u Glasgowu.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen