Freitag, 8. April 2016

Istorijski sporazum za spas planete potpisaće više od 120 zemalja

zemlja


Više od 120 zemalja objavilo je da će 22. aprila u New Yorku potpisati klimatski sporazum dogovoren u decembru u Parizu, objavila je francuska ministrica zaštite okoline Segolene Royal, predsjedavajuća UN-ove konferencije COP21.
„Postavila sam sebi cilj, koji je nužan za uspjeh … dobiti stotinu potpisa. Sada znamo da će sporazum potpisati više od 120 zemalja“, rekla je Royal.
Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu, čak 195 zemalja obavezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stepena Celzijusa u poređenju s predindustrijskim razdobljem. Radi se o istorijskom sporazumu za spas planete.
Da bi pariški sporazum stupio na snagu, mora ga ratifikovati najmanje 55 stranaka UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama koje emituju najmanje 55 posto globalne emisije stakleničkih gasova.
Formalno potpisivanje biće 22. aprila u zgradi UN-a u New Yorku.
„Ovako rekordan broj potpisa u kratkom roku omogućiće brži ulazak u proces ratifikacija“, rekla je francuska ministrica.
Kina i SAD, dva najveća svjetska zagađivača, potpisaće sporazum.
„Indija će isto potpisati. Dobili smo i obećanje doslovno svih afričkih zemalja“, rekla je Royal. I EU je iskazala spremnost da potpiše sporazum.
Šezdeset zemalja u New Yorku će 22. aprila predstavljati šefovi država, rekla je Royal, prenosi Hina.
(Fena)
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen