Montag, 20. Januar 2014

Uskoro ski-airbag

Sigurnost skijaša

Uskoro ski-airbag

Konačno će i skijaši u najtežim skijaškim disciplinama postati sigurniji. Moguće, da već ove sezone na zvaničnim takmičenjima bude isproban novi ski-airbag.
 
 
U prvom redu, planira se korištenje ski-airbaga za skijaše u takmičenju u spustu i Super-G. Prema vijestima iz Svjetskog skijaškog saveza, konačno je došlo vrijeme da počne korištenje zaštitnih sredstava u najbržim i najopasnijim skijaškim disciplinama. Ovaj savez već godinama, u saradnji sa jednom firmom, radi na razvoju ove zaštite. Uređaj prilikom pada pokriva i štiti ramena, ključne kosti i leđa. Airbag se zasniva na istom principu kao i kod vozača motora, a u slučaju pada otvara se za 50 milisekundi. Trenutno se provode poslijednji testovi uređaja. Na Svjetskom kupu u Grödenu i u Bormiju skijaši su ga već testirali. Međutim, do konačne odluke potrebno je prikupiti još mnogo podataka i provoziti dosta test
trka.


Postavlja se pitanje: da li će ski-airbag biti spreman za upotrebu od sljedeće skijaške sezone?
Ukoliko sve bude u redu, to je vrlo moguće, ali mora biti sasvim jasno da ovaj uređaj vodi ka sigurnosti, a ne ka nesigurnosti skijaša.
Nakon svih testova, ski-airbag će još morati biti obobren kao sastavni dio opreme skijaša na takmičenjima. O tome će Svjetski skijaški savez svoju odluku, kako se očekuje, donijeti već ovog proljeća.



Upotreba ski-airbaga mogla bi ubuduće doprinijeti i većoj sigurnosti skijaša amatera i rekreativaca i spriječiti teške povrede.
(izvor:bild)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen