Sonntag, 5. Januar 2014

Eusebio

U 72. godini

Umro Eusébio, jedan od najboljih fudbalera svih vremena

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena i najveća legenda Portugala, čuveni Eusébio da Silva Fereira umro je u noći sa subote na nedjelju, od zatajenja srca.
 
 
 
 
Svjetsku slavu Eusébio, poznat po nadimcima Crna pantera i Crni biser, stekao je na Svjetskom prvenstvu 1966. godine u Engleskoj, kada je s Portugalom osvojio treće mjesta, a sa devet postignutih pogodaka bio je i najbolji strijelac Mundijala. Godinu dana prije dobio je i Zlatnu loptu France Footballa.

Četiri puta bio je najbolji strijelac portugalske lige. Dva puta dobio je Evropsku zlatnu kopačku u sezonama 1967./68. (te se godine prvi put dodijeljivala nagrada) i 1972./73. za najboljeg strijelca u evropskim prvoligaškim fudbalskim takmičenjima. Predvodeći Benficu, osvojio je 11 titula prvaka Portugala, a dva puta podigao je pehar pobjednika Lige prvaka.
Poznat je po brzini i jakom udarcu desnom nogom. Rođen u Maputu (Madagaskar) prvi je fudbaler iz Afrike, koji je postao svjetska klasa.

Najveći dio svoje karijere proveo je u Benfici, gdje je igrao 15 godina od 1960. do 1975., i za to vrijeme postigao 315 golova na 301 utakmici, u prosjeku 20 po sezoni. Najbolji je strijelac kluba svih vremena. U 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. IFFHS ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te države u proteklih 50 godina.
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen