Mittwoch, 22. Januar 2014

Suhe smokve


Prilozi o suhim smokvama postavljaju se skoro po pravilu u ovo zimsko vrijeme, kada ima ili nema snijega, kada ima ili nema minusa, ali u svakom slučaju treba da podignemo imunitet organizma na veći nivo, kako bi se zaštitili od svakojakih napasti.
 
 

Uz pominjanje suhih smokva najčešće nam padne na pamet i jedna anegdota, stara otprilike stotinjak i nešto godina, iz vremena kad je u Mostaru gradonačelnik bio Mujaga Komadina, a u kasarnama austrijski vojnici i oficiri.

 

Kada onoga vakta  na Mostar pade snijeg koji je rušio kuće, gradonačelnik Mujaga Komadina se obrati vojnoj upravi, sa molbom da vojska pomogne skidanje snijega sa krovova. Iz straha da momci ne nazebu, kako je objasnio komandant, vojnicima nije dozvolio da pomažu akciju.

Mujaga Komadina se zabrinu, jer samo vojska može spasiti katastrofu grada. Uputi se do komandanta i dade garanciju:

- Ni jedan vojnik neće se nahladiti. Odgovornost preuzimam ja. Imam ja za to lijek.

Po Mostaru, strogom naredbom, pokupi sve suhe smokve, pa ih podijeli vojnicima koji će čistiti snijeg:

- Ko pojede šaku suhih smokava, ne može se nahladiti, objasnio im je.

I, zaista, vojnici su sa svih krovova uklonili snijeg, a ni jedan nije nazebao.

(Iz knjige Mostarska treha, Danilo Marić)

 

Zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, suha smokva je odlična za užinu. Ona će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju, oslobodiće vas nervoze i nesanice, poboljšati vaše pamćenje. Poboljšaće koncentraciju jer pozitivno stimuliše rad ćelija i podstiče razmjenu materija u mozgu.

Pune su zdravlja
Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 g suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio ćelija i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za staničnu oksidaciju.

Sadrže više kalcijuma nego mlijeko
Suhe smokve su veoma zdrave i hranjive a malo je poznato da sadrže više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalijuma reguliše krvni pritisak. Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.
 
 

Ipak, oprez jer …
Sa konzumiranjem suhih smokava trebalo bi da budu oprezni dijabetičari ali i oni koji imaju problem sa debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve.
(tekst o suhim smokvama sa:namirnice.ba)

 

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen