Sonntag, 19. Januar 2014

Popaj, sretan 85. rođendan!

Slavljeniku u čast

Popaj, sretan 85. rođendan!

Prije 85 godina objavljen je prvi nastavak stripa o mornaru Popaju, neustrašivom muškarcu s tetoviranim sidrima na podlakticama i lulom u ustima.
 
 
 
 
Svoju zadivljujuću snagu Popaj je crpio iz špinata. Osmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar, predstavivši ga prvi put 17. januara 1929. godine u stripu Thimble Theatre, a nakon popularnosti koju je vremenom stekao, strip je promijenio ime u Popaj.


Onoga vremena, a i dugo kasnije, crtani film Popaj je služio roditeljima da djecu nagovore da jedu više špinata i da će na taj način postati snažni kao Popaj. Zanimljivo, u SAD je sa popularnošću Popaja rasla i popularnost špinata, koji je bio izvor njegove snage.



Međutim, špinat nije bio izvor njegove snage od samog početka. U prve tri godine, Popaj je snagu dobijao trljajući glavu kokoške Bernis. Popaj je, s druge strane, čitavog života ostao momčina, u društvu njegove djevojke Olive, koju je branio i spašavao iz najtežih i nemogućih situacija. Najčešće je Olivu spašavao od Badže (engl. Bluto, ili Brutus). Pored Badže, u crtanom filmu su se češće pojavljivali likovi Pera Ždera i Kićo. Usprkos svemu, Popaj je ostao neženja.



Za crtani film Popaj vezan je još jedan podatak. Od 1935. godine, Jack Mercer je posuđivao glas Popaju i taj posao je radio više od 40 godina. U periodu od 1938. do 1942. godine, Mercer je bio u braku sa Margye Hynes, a ona je toga vremena svoj glas pozajmila Olivi. Između 1933. i 1957. godine, napravljeno oko 230 kraćih i tri duža crtana filma o Popaju. Duži filmovi su: Mornar Popaj susreće mornara Sindbada, Popaj susreće Ali.babu i četrdeset razbojnika, i Aladin i njegova čarobna lampa.



Popaj je bio prvi lik iz crtanih filmova kome je izgrađen spomenik i to u Christal Cityju u Texasu 1937. godine. Prije deset godina, čak je Empire State Building zasvijetlio u zelenoj boji, kako bi odao počast ovom junaku povodom njegovog 75. rođendana.
Igrani film o Popaju snimljen je 1980. godine. Ulogu Popaja tumačio je Robin Williams, a u ulozi Olive pojavila se Shelley Duvall.
S naše strane, čestitke za ovaj jubilej.

Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen