Montag, 13. Januar 2014

Bliže parku, mentalno zdraviji

Istraživanja

Osobe koje žive blizu parkova mentalno su zdravije

 
Mostar- veliki park
 
Nova studija otkrila je da osobe koje žive blizu zelenih površina imaju puno bolje mentalno zdravlje.
Život u urbanim sredinama ne odražava se najbolje na naše mentalno zdravlje. Posebno ako živimo u gradskim četvrtima bez parkova ili drugih zelenih površina.
Novo istraživanje, koje je objavio American Chemical Society u svom časopisu Environmental Science & Technology Journa,l ukazuje na činjenicu da osobe koje žive (ili se presele) u zelenijim dijelovima grada imaju puno bolje mentalno zdravlje od osoba koje žive u „sivim“ dijelovima grada.
Istraživanje koje je trajalo šest godina provedeno je širom Velike Britanije, a testirano je više od hiljadu osoba koje su se doselile u nove stambene prostore.
Glavni faktor prilikom testiranja bila je činjenica da li je u blizini njihovog novog doma bilo zelenih površina, prenosi portal croenergo.eu.
Naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Exteru, koje je provelo ovo istraživanje, navode: „Za razliku od mnogih promjena životnih okolnosti koje imaju kratkoročne učinke na mentalno zdravlje, selidba u zelenije urbano područje povezana je sa ogromnim i trajnim poboljšanjem mentalnog zdravlja“.
Prema istraživanju, osobama koje su se doselile u blizinu zelenih površina, mentalno zdravlje je znatno poboljšano u tri godine od preseljenja.
Zaključak je jasan. Priroda i prirodno okruženje sastavni su dio našeg blagostanja.
Nadamo se da će ova informacija doći do urbanih planera i arhitekata, te da će u svojim budućim projektima na zelenilo gledati ne kao na nešto što daje samo dodatnu estetsku dimenziju gradu ili projektu, već sa sobom donosi i niz drugih dobrobiti za korisnike i žitelje urbanih prostora, navode iz American Chemical Society-ja.
(Fena)
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen