Freitag, 10. Januar 2014

Mostar nekad i sad (6) - Velika tepa

Velika Tepa

Velika Tepa je bila mali trg, a nalazila se na Carskoj džadi (Glavna ulica), tačno na mjestu gdje se ulica Stari most stepeništem spaja s Glavnom.
 
 
 
Čaršija na lijevoj strani zauzimala je prostor od Starog mosta pa sve skoro do Sinan-pašine džamije (Mejdan), a dijelila se na Gornju čaršiju na Velikoj tepi, Donju čaršiju na Maloj tepi - oko Koski Mehmed pašine džamije i Kujundžiluk.

Da pojasnimo otkud naziv Tepa. Tepa označava tjeme, brežuljak, uzvišenje u odnosu na nešto. Pošto je dio na Carskoj džadi (Glavna ulica) bila uzvisina u odnosu na Hendek u Podkujundžiluku, odnosno Stari most, dobila je ime Velika tepa. Otud ime i Maloj tepi – naime ona je bila uzvisina u odnosu na najstariju mahalu Sinan-pašinu (Mejdan).
Velika Tepa je bila mali trg, a nalazila se na Carskoj džadi (Glavna ulica), tačno na mjestu gdje se ulica Stari most stepeništem spaja s Glavnom.

Naseljavanje i izgradnja kuća na tepama počelo je odmah nakon dolaska turske uprave. Mostarski dobrotvor Ćejvan-ćehaja je polovinom 16. vijeka tu dao sagraditi 67 dućana. Odmah u blizini je bila i Čejvan Čehajina džamija, a preko puta je na mjestu nekadašnjeg hana Kalhane, na svom zemljištu Mujaga Komadina izgradio Višu djevojačku školu 1903. godine, u čijem prizemlju su se nalazili brojni dućani. Bilo je to mjesto okupljanja, svih događanja, mjesto kupovine i prodaje, te mjesto izvršenja smrtnih kazni vješanjem u staro tursko vrijeme, pa i kasnije, premda su Podkujundžiluk i Priječka čaršija u doba Austrougarske dobro preuzeli prijašnju ulogu Velike tepe.
Odmah s lijeve strane Velike tepe po izlasku stepeništem na Glavnu ulicu, 1913. godine je izgrađen po projektu Dragutina Köhlera javni toalet. Preko puta ulice se nalazio niz dućana većinom vlasnika Srba.

Priredili: Ismail Braco Čampara/Tibor Vrančić/Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen