Donnerstag, 9. Januar 2014

Ledom okovani vodopadi Nijagare

Zima pokazala „zube“

FOTO: Ledom okovani vodopadi Nijagare

Temperature na sjeverno američkom kontinentu ovih dana se spuštaju ispod minus 40 stepeni.
 
 
Posebno niske temperature bilježe se na graničnom području između Kanade i SAD, gdje, inače, boravi veliki broj naših građana. U kontaktima mailovima, ili preko društvenih mreža, raja piše kako je posebno teško onima koji rano jutrom moraju na posao, a manje više, svi su upućeni na korištenje putničkih automobila. Ukoliko neko ima sreću pa mu auto nije zakovano ledom, sigurno ima problem da upali auto na ovako niskim temperaturama. Poznato je kako se ponašaju i benzin i dizel na ovako niskim temperaturama.
U jednom mailu iz Toronta, jedan Mostarac piše da je u srijedu ujutro tempreatura bila minus 41 stepen, a da je tokom dana „otoplilo“, i popela se čak za 10 stepeni naviše, ali tek na minus 31 stepen.
Na Twitteru, na Google Earth Pics, pojavila se fotografija zaleđenih Nijagarinih vodopada. Kako piše u tekstu ispod fotografije, voda i dalje teče u samom vodopadu, ali sve oko njega je okovano ledom., a pokazuje kolike su hladnoće zapravo zahvatile Sjevernu Ameriku proteklih dana. Prizori ledom okovane Nijagare su prelijepi za gledanje, ali samo fotografijama na ekranu kompjutera. Boravak vani na ovako niskim temperaturama nije preporučljiv duže od deset minuta. Nijagara je u zadnih stotinjak godina nekoliko puta bila slično zaleđena, o čemu svjedoče brojne fotografije na internetu.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 
2014.

1911.

2009.

2013.

1953.

crtež vodopada 1z 1698.
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen