Donnerstag, 30. Januar 2014

Crna smrt mogla bi zahvatiti i BiH

Upozorenje stručnjaka

Crna smrt mogla bi zahvatiti i BiH

Kuga koja je u prošlosti nazivana „Crna smrt“ ponovo bi se mogla pojaviti na zemlji i opasno zaprijetiti čovječanstvu, upozorili su naučnici s kanadskog DNK centra Univerziteta u Hamiltonu.
Naučnici su izolovali tragove iz zuba žrtava od prije 1.500 godina i zaključili da je bakterija koja živi u trenutnoj populaciji glodara razvijenija od one za koju se smatra da je kriva za „Crnu smrt“, te da bi mogla pokrenuti novu pojavu kuge.
Prema izvještaju predstavljenom u časopisu „The Lancet Infectious Diseases“, nove analize ukazuju da su različiti sojevi bakterije Yersinia prouzrokovali i Justinijanovu kugu i „Crnu smrt“.
Epidemiolozi u našoj zemlji za „Avaz“ naglašavaju da je kroz istoriju ova bakterija s glodara prešla na ljude, a da „rezervoari“ kuge postoje u mnogim dijelovima svijeta.
Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, naglasio je da postoji opasnost da bi se, u koliko dođe do epidemije, kuga mogla proširiti i na našu zemlju.
„Bosna i Hercegovina bi, u tom slučaju, dijelila sudbinu cijelog svijeta, jer se radi o globalnim prijetnjama. Vrlo je moguće da se bakterija prenese, jer je 60 posto zaraznih uzročnika isti i kod životinja i kod ljudi. To je grupa bolesti, koju nazivamo zoonoze“, kaže Fejzić.
On tvrdi da te bakterije, koje su u dosta slučajeva registrovane u populacijama divljih životinja, predstavljaju ozbiljnu prijetnju, jer se prenose na ljude.
„Ono što je bitno jesu te genetske promjene, mutacije... Imali smo nekoliko takvih primjera s drugim bolestima, kao što su razne influence, počev od ptičije i svinjske gripe, koje predstavljaju stalnu opasnost za ljude. To je nešto što je činjenica, opasnost postoji“, kazao je Fejzić.
Naučnici se nadaju da sadašnji antibiotici mogu, donekle, da preduprijede scenarij iz 14. vijeka, kada je od kuge život izgubilo 200 miliona ljudi.
„Srećom, sada imamo antibiotike koje se mogu koristiti za wfikasno liječenje kuge, što umanjuje izglede za još jednu veliku razmjeru pandemije“, kažu naučnici iz Kanade, prenosi „Dnevni avaz“.
(Fena)
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen