Dienstag, 7. Januar 2014

Napitak sa dugačakim dosijeom


(vrlo interesantan tekst objavljen na klix.ba)

                                                 

Pet puta je pokušavana zabrane kafe



 

Kafa je kroz istoriju nekoliko puta bila zabranjivana, jer se vjerovalo da podstiče dokolicu, a smatrala se đavoljim napitkom

 

Kafa, taj slavni napitak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti dan, možda izgleda bezopasno,

ali ima dugačak dosje. Ne­koliko puta pokušalo se za­braniti njeno korištenje, i to u Meki, Italiji,  Konstantino-polju, Švedskoj i Pruskoj. U Meki je kafa bila zabra­njena 1511. godine, jer se vjerovalo da podstiče na ra­dikalna razmišljanja i  doko­licu. Tamošnji guverner smatrao je da bi mogla uje­diniti opoziciju te ju je odlučio zabraniti.  Osim to­ga, članovi nekih sufijskih grupa koristili su je da bi ostali budni tokom molitvi.

Kada je kafa u 16. sto­ljeću stigla u Evropu, svećenstvo u Italiji trudilo se da je zabrani i označilo ju  je kao đavolji napitak. Ipak, papa Klement VII probao ju je i rekao da je ukusna, pa se čak i našalio  da je treba krstiti. Nakon ovog pap-skog blagoslova, kafane širom Evrope ubrzano su je počele uvoditi  u svoje po­nude.

U Konstantinopolju je 1623. Murad IV preuzeo otomansko prijestolje i ubr­zo zabranio kafu i usposta­vio  sistem kazni za one koji je piju. Kada bi vas prvi put uhvatili da je pijete, kazna su bile batine.  Ako biste i poslije toga ponovo konzu­mirali napitak, ušili bi vas u kožnu torbu i bacili u vode Bosfora. Švedska je 1746. zabra­nila kafu, kao i pribor koji se za nju koristi. Čak je i kralj Gustav III naredio  da osuđenici na smrt moraju piti kafu, dok su Ijekari bi­lježili koliko će šoljica popiti dok ih to ne ubije. U Pruskoj je 1777. Fre-derik Veliki (Frederick) iz­dao manifest, tvrdeći da je pivo superiornije od kafe.  On je tvrdio da kafa remeti potrošnju piva u zemlji, na­dajući se da će kraljevski dekret utjecati na to da  građani radije popiju pivo kada se probude.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen