Mittwoch, 1. Januar 2014

Tradicija prvog dana Nove godine

Koncert u Beču

Tradicija prvog dana Nove godine

Po tradiciji dugoj preko sedam decenija, svakog 1. januara Bečki koncert počinje tačno u 11 sati i 15 minuta. Ove godine, koncert će putem televizijskog prenosa pratiti gledaoci u 80 zemalja širom svijeta. Dirigent je Argentinac Daniel Barenboim.
 
 
 
 
Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara (Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker) je tradicionalni koncert klasične muzike, koji se održava 1. januara svake godine u Zlatnoj dvorani Bečkoga muzičkog društva (Wiener Musikverein). Bečki filharmoničari sviraju odabrana djela kompozitora iz familije Strauss: Johanna oca i sina, te Eduarda i Josefa Straussa. Povremeno se na programu nađu i djela drugih kompozitora, posebno kompozicije brzog i vedrog karaktera: valceri, polke, mazurke i marševi.


U drugom dijelu programa, orkestru se u televizijskom prenosu pridružuju parovi iz Baleta Bečke državne opere i Bečke narodne opere, koji plešu na različitim čuvenim mjestima u Austriji, kao na primjer u dvorcu Schönbrunn.
Službeni program redovno prate danas već ritualizovana tri bisa: prvi bis je brza polka po izboru dirigenta, koji prije izvođenja publici u dvorani i gledaocima televizijsko prenosa spomene kompozitora i naziv djela, a drugi bis je čuveni valcer „Na lijepom plavom Dunavu“ Johanna Straussa mlađeg, čije izvođenje publika redovno prekida aplauzom. Tada se dirigent obraća prisutnima u dvorani i gledaocima širom svijeta nekom prigodnom porukom, koja se odnosi na aktuelni trenutak u svijetu, da bi zatim, zajedno sa filharmoničarima, svima poželio sretnu Novu godinu na njemačkom jeziku: Prosit Neujahr!. Želju za sretnu Novu godinu pojedini dirigenti često upute i na nekim drugim jezicima.
Nakon izvođenja valcera „Na lijepom plavom Dunavu“, koncert završava izvođenjem kompozicije „Radetzky marš“, u toku koga se dirigent okreće i „diriguje“ publici, koja se priključuje ritmičkim pljeskanjem.
Koncert je prvi put izveden 31. decembra 1939. godine pod dirigentskom palicom Clemensa Kraussa. Zvuči apsurdno, ali je, ipak, istinito, prvi bečki Novogodišnji koncert održan je neposredno uoči početka Drugog svjetskog rata, u nacističkom periodu, kada jedini put u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji Austrija nije postojala, već je bila istočni dio Hitlerovog Rajha. Da je bečki Novogodišnji koncert nastao u nacističko vrijeme, ne treba da iznenadi, kako smatraju istoričari i publicisti, jer, koncert je u potpunosti „austrijski“, a na svoj način bio je izraz otpora većine umjetnika tom stravičnom vremenu, u kome se riječ Austrija nije smjela ni spomenuti.



Od 1. januara 1941. godine, koncert se izvodi oko podneva prvog dana nove godine. Želja Bečkih filharmoničara je da svojim vrhunskim interpretacijama ljudima širom svijeta pošalju pozdrav u duhu nade, prijateljstva i mira. Muzički program je, u isto vrijeme, i živahan i nostalgičan, a vedre i razigrane kompozicije bude optimizam i zadovoljstvo na početku nove godine.
Televizijski prenos iz Musikvereina, prvi put je realizovan 1959. godine, obavljaju ga zajedno austrijski ORF i njemački ZDF, a u svijet se emtuje putem Evrovizije.
I ono što se posebno bilježi svake godine: Dirigent Novogodišnjeg koncer¬ta 2014. po drugi put će biti Argentinac Daniel Barenboim, rođen 1942. godine u Buenos Airesu, danas jedan od vodećih svjetskih dirigenata.
Uživanje u prenosu Novogodišnjeg koncerta kod mnogih je odavno postalo tradicionalni dio novogodišnjeg rituala.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen