Mittwoch, 15. Januar 2014

Nova moda na ulicama svjetskih gradova

Svjetske ludosti

FOTO: Nova moda na ulicama svjetskih gradova

U nedjelju ujutro napravljeni su interesantni snimci nekolicine mladih u šetnji ulicama Hamburga. Bez donjeg dijela odjeće, samo u gaćicama. Bili su to učesnici svjetske manifestacije „No pants Subway Ride”.
 
 
„Zar ti nije hladno dijete?”, čulo se pitanje jedne starije žene djevojci od 18 godina, dok je ova čekala da uđe u tramvaj. Nije ni čudo zašto. Djevojka se toga hladnog jutra pojavila samo u donjim gaćicama, roza boje, sa nacrtanim crnim srcima. Ona je toga dana uzela učešća na svijetom raširenoj akciji „flashmob” pod nazivom „No pants Subway Ride”.
Ovo je svjetska akcija, koja postoji već 13 godina, a provode je mladi ljudi iz svjetskih metropola (između ostalih, Sydney, Peking, Melbourne, Hongkong), a podrazumijeva da se pantalone ili suknja ostave kući, a tramvajem se vozi samo u gaćama. I ono što je zapazila djevojka, kojoj se obratila starija žena: Uvjek kad ide pokretnim stepenicama, bilo gdje u gradu, ili kad ulazi u tramvaj, iza nje se stvori gužva znatiželjnika.
Akcija je prvi put izvedena u New Yorku 2002. godine sa samo sedam učesnika, a sada je već raširena svijetom.
Pravila akcije su jednostavna. Ostave se pantalone kući, a u gradu se treba ponašati sasvim normalno. Ako neko da primjedbu, ili upita „Nemate pantalone?”, treba mu samo odgovoriti „Ah, zaboravio sam ih kod kuće”. U raznom dijelovima svijeta, na akciju se gleda sasvim drugačije, dok se u Pekingu putnici zgražavaju, u Sydneyu se turisti ovim dobro zabavljaju.
(izvor:bild, ntv)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba



 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen