Sonntag, 15. Oktober 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Uz Svjetski dan srca

Za Svjetski dan srca teško da bi se mogla dati jasnija poruka. “El Corazón Secreto”, tajno srce, naziv je instalacije katalonskog umjetnika Jaumea Plense, koja je prošlog vikenda dominirala portalom Hospital Clínic koji pripada Univerzitetu u Barceloni.

Djelo, visoko 13 metara, široko 9,5 metara, teško 150 kilograma, napravljeno je od plastike na naduvavanje i ručno je oslikano.

Stubovi zgrade doprinose realističnom efektu kojem je težio 68-godišnji Plensa jer, kako napominje, "izgledaju kao rebra". Kardiovaskularne bolesti su i dalje najčešći uzrok smrti u svijetu.



Mini koala

Sa samo 190 grama, Albert je bila najmanja koala ikada uzgojena u zoološkom vrtu Somersby u Novom Južnom Velsu. Elsa, njegova majka, nije mogla da brine o njemu nakon rođenja. Mala životinjica je morala biti zbrinuta 24 sata dnevno. Šest boca specijalnog koalinog mlijeka svakog dana mu je pomoglo da stane na noge, a sada jede svoje prve listove eukaliptusa. Albert je borac, uvjerava njegova njegovateljica, koja čuva životinju koja sada ima pet mjeseci, i tešku 300 grama. Koale su pod posebnom zaštitom i njihovo stanište se smanjuje. Bez programa očuvanja vrsta, mogli bi izumrijeti do 2050.



Male patriote

Dječaci nose vojne uniforme, djevojčice balske haljine s volanima. Oni su učenici Corpus Cadet School u glavnom gradu Kijevu. Na svečanosti povodom obilježavanja „Dana branilaca Ukrajine“, uvedenog 2015. nakon ruske invazije na Krim, plešu ispred spomenika narodnom heroju Vladimiru I, koji je jedan od znamenitosti grada od 1853. godine. Škola funkcioniše kao internat sa malo klasičnijom podjelom uloga. Dječaci dobijaju vojnu poduku, dok se djevojčice fokusiraju na strane jezike i bonton.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen