Samstag, 14. Oktober 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Ipak, neka vrsta jeseni

U Austriju je, suprotno strahovanju, početkom oktobra stigla svojevrsna jesen. Slika iz Kapruna budi sjetne uspomene na zamamnu igru boja prošlih vremena. Salzburški alpski grad Kaprun, cijenjen u ovoj zemlji najprije zbog svoje odvažno izgrađene brane, a zatim i zbog pristupačne skijaške zabave, ovdje se pojavljuje kao maglovito umjetničko djelo u večernjoj svjetlosti.



Pozdrav heroja otuda

I još jednom Paris Fashion Week, čiji fotografski snimci oduševljavaju oko željno ljepote.

Ovdje se može diviti zaostavštini Manfreda Thierryja Muglera, koji je umro prošle godine. Rođen je u bikulturalnom Strazburu, a roditelji su mu emigrirali iz Linza. Kao fotograf i modni dizajner stvorio je strogu, jasnu estetiku koja se temeljila na Wagnerovim heroinama.



Mjesec iznad Oktoberfesta

Visoko iznad glava, od kojih je većina puna piva, minhenski Oktoberfest kasno noću razvija čak i neku svojevrsnu poeziju. Ringišpil Jules Verne, nazvan po vizionarskom autoru romana “20.000 milja pod morem”, vrti se ovdje od 2017. godine. Prije supermjeseca, ovdje je nesumnjivo vladala atmosfera, koja bi bila prikladnijaa za insceniranje Horvatovog “Kasimira i Karoline”.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen