Samstag, 21. Oktober 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


To je ono što je ostalo od Castra

Bila su to vremena kada je evropska ljevica još sanjala o besklasnom društvu, sa bradatim komandantom Fidelom kao njegovom čudesnom slikom! Pod bratom Raulom stvari su krenule nizbrdo i ekonomski i reputacijski. A ovako to sada izgleda u karipskom raju radnika i farmera: Farmer se odmara na vreći krompira. Možda je zabrinut jer vlada određuje cijene, ali hrane preostaje sve manje i manje.



Država nakon rata

Zapadnoafrička država Liberija i dalje pati od posljedica građanskog rata, koji je do 2003. koštao stotine hiljada života. Izbori su održani 10. oktobra. Rezultat još nije bili objavljeni, do vremena objave u štampi, što ni izborni posmatrači nisu mogao promijeniti. U svakom slučaju, bivši svjetski fudbaler George Weah, koji je vodio kampanju sa kačketima i majicama, nije mogao sjetit trijumfa u politici iz prošlosti.



Kada drskost pobjedi

Srećom po vranu, jeleni nisu u svojoj naravi poznati po svojom kratkom fitilju. Ne može se ni sa sigurnošću reći ni šta je ova smjela životinjicaa izgubila na nosu nežnog papkara. Međutim, dokazano je da vrane napadaju i male životinje poput crva i insekata, kada nema dovoljno orašastih plodova, pacova i žaba. Moguće da se izmučeno stvorenje ovako moglo osloboditi buha ispod perja.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen