Dienstag, 31. Oktober 2023

Iz svijeta – Ljudska konekcija

 


Slika primorskog sela Ganvié u Africi Joanisa Pavlosa Evangelidisa je nagrađena u kategoriji “Human Connection”, „Ljudske veze“. Ovo plutajuće selo u sjevernom dijelu jezera Nokoué u Beninu je vjerovatno najveće selo na jezeru u cijeloj Africi, sa oko 30.000 stanovnika. Kuće su građene na drvenim štandovima.



Prva nagrada u istoj kategoriji je pripala Jingyi Wangu iz Kine. Na slici su ručno izrađene ograde za pecanje koje leže u moru.



Ne samo da je Jingyi Wang pobijedio u kategoriji Human Connection, već je dobio i počasno priznanje za ovu sliku. Za vrijeme oseke, dva ribara koriste svoje tradicionalne ribarske mreže za prikupljanje ulova.



Negativna strana turizma uz divlje životinje: dok plivate s kit ajkulom, pokušavate i dodirnuti životinju. Plivanje s morskim psima je popularna aktivnost u Egiptu, fotograf László Földi snimio je ovaj navodno lijep trenutak i dobio počasno priznanje u kategoriji "Ljudske veze".



Nicolas Hahn fotografisao je jato đavoljih raža uz obale Meksika. One obično plivaju u velikim jatima i uglavnom se nalaze u plitkim vodama. Fotograf je dobio počasno priznanje na takmičenju za ovu spektakularnu sliku.

(web)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen