Sonntag, 8. Oktober 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Pobjeda domorodaca, i njihova sreća

Duboka radost, ali i olakšanje – to je ono što pokazuju lica autohtonog naroda Xokleng. Autohtoni narod Brazila čekao je odluku Vrhovnog suda četiri godine. Sada su sudije odlučile: vratiće im pravo na zemljište. Od sada se veličina njihovih teritorija neće mjeriti na osnovu toga da li se može dokazati da su narodi tamo živjeli 5. oktobra 1988. godine, na dan donošenja novog ustava, već će se zasnivati na prvobitnom obimu. Poljoprivredni lobi je želio da se rezerve smanje u veličini, a to bi bilo jednako krađi miliona hektara autohtonih zaštićenih područja.



Krivudave staze

Ispred granične zgrade čekaju stotine ljudi, jedni s torbama u rukama, drugi drže svoju djecu. Kolona kao zmija vijuga kroz šumu na granici Kolumbije i Paname i kazuje nam da migracija nije samo problem u Italiji i na njemačko-poljskoj granici, već i u Darién Gapu, gdje se spajaju Srednja i Južna Amerika. Više od 390.000 migranata prošlo je ovuda na putu za SAD ove godine – više nego u cijeloj 2022. Ti ljudi traže bolju budućnost za sebe. I kao i u Evropi, sve više nailaze na odbijanje i mržnju.



Ljubitelji vlastitih snimaka

Jedan veoma poseban trenutak, koji se naravno mora snimiti svojim mobilnim telefonom. Jung Kook trenutno nastupa na pozornici na Global Citizen Festivalu u Njujorku - uključujući i pjesmu "Seven" sa američkim reperom Lattom. Šta je tu posebno? Pjevač prvi put nastupa u Central parku bez svojih kolega, sa kojima redovno izbezumljuje milione fanova, članova južnokorejskog boy benda BTS. Ali ovdje nije moguće poludjeti, inače će sve ostati mutno. Ostaje pitanje koliko je mobiteča na kraju ostalo u kvaru, jer je tokom manifestacije, koja je i ove godine bila posvećena klimatskim promjenama, povremeno pljuštala jaka kiša.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen