Dienstag, 10. Oktober 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Politika na oštrici noža

Susret na vratolomnoj padini, da ne kažemo na oštrici noža. Izbor parova na Azijskim igrama u kineskom gradu Hangzhou u provinciji Zhejiang je čista svjetska politika. Kinez Chen Haiwei i njegov rival Choi Chun Yin Ryan iz Hong Konga susreli su se u mačevanju sa floretimam. Svijet sa strepnjom gleda na dane, kada bi nekom moglo pasti na pamet da počne koristiti i neko opasnije oružje.



Ptica je pobijedila

Ova art deco elegancija, besprijekorna u kompoziciji, ali opet dokumentira jednu bitku do smrti! Ono što je ovu plavu svraku (Pica pica) dovelo na granu sa zelenom bič zmijom (Ahaetulla) može se samo pretpostaviti: gmizavac je ne baš redovan, ali dominantan artikal na jelovniku živopisne pjevačice iz porodice grabljivica. S druge strane, blago otrovna bič zmija, duga i do 1,90 m, nije nesklona kičmenjacima. Na kraju, treba dodati, sto sahranom je na kraju bio serviran za pticu.



Zaštitni šeširi za rižu

Ovaj grafički atraktivan prikaz prikazuje da je potrebno 24 sata da se riža nakon žetve zaštiti od vlage. Inače, zrna koja se suše, izložena su na milost i nemilost kiši, magli, a potom i parazitima. Stoga veoma spretni Bangladešani (a to je zapravo njihovo pravo ime) pletu šešire, kojim bi udobno pokriliili glavu čak i divovi. Pirinač se prethodno bila deset minuta zagrijena na temperaturi od 50 stepeni.

(news)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen