Prije 6 godina moj djed je u
dvorištu zasadio neobičnu, egzotičnu voćku smiješnog naziva -
kaki. S porijeklom iz dalekog Japana, ona je iz godine u godinu
rasla, cvala i rađala slatke plodove, no bilo bi ih toliko puno da
bi ih većinu na kraju dograbile ptice. Sviježi kaki vrlo je ukusan
i zdrav, ali brzo propadne zbog svoje svilenkaste, nježne teksture.
Jednog dana sam slučajno naišla na recept za prirodni način
sušenja kakija - hoshigaki. Kaki se suši, a potom svakodnevno
masira kako bi šećer iznutra izašao na površinu, te se tako
dobije voćni bombon prirodno uvaljan u šećer! Japanci znaju
najbolje, a u to sam se uvjerila i sama kad sam odlučila isprobati
recept.
(sa stranice coolinarka.com)
Kaki za sušenje se bez problema može
nabaviti u dućanu, iako bi bilo idealno ubrati ih sa stabla. Ukoliko
ih odlučite sami brati, imajte na umu da je stablo kakija vrlo
visoko, ali i tanko i lomljivo, pa vas molim da se ne pokušate
popeti na grane, radije koristite ljestve. Kaki za sušenje ne smije
biti zreo, nego blago narandžaste boje i još uvijek tvrd.
Idealan način, kako ubrati kaki za
sušenje, je ovaj - trebalo bi ga ubrati zajedno sa komadićem grane
s koje visi, jer će ona kasnije poslužiti kao "ručka" za
vješanje. Ukoliko ne uspijete ubrati sa granom, dovoljno je ostaviti
peteljku, a za slučaj da se i ona odlomi, u kaki se može ubosti
šaraf koji služi kao peteljka, tako da se ne morate previše time
zamarati.
Sljedeći korak je da se koža kakija
oguli - to možete učiniti guljačem ili nožem. Pazite da peteljka
i grančica ostanu pričvršćene za kaki, gulite oko njih.
Nakon što ste kaki ogulili, uzmite
konopac i za svaki kraj konopca zavežite po jedan kaki. Dužina
konopa ovisi o visini i debljini letve na koju ćete objesiti kaki
(ja sam konopac ostavila duljine 50-60cm.) Tako zavezane kakije
umočite otprilike 5 sekundi u proključalu vodu, kako bi se kaki
oprao i sterilizirao prije vješanja.
Kaki se treba sušiti na mjestu gdje
nema kiše, na balkonu ili terasi ispod krova, a može i unutra.
Kaki će sušenjem poprimiti sve
tamniju smeđu boju i smežurat će se. Isprva se na površini mogu
pojaviti tamnije fleke, to je potpuno normalno. Ono što je bitno,
što sušeni kaki čini tradicionalnim hoshigakijem, je da se nakon
tjedan dana sušenja voće počne lagano masirati, kako bi fruktozni
šećer izbio na površinu. To se tada treba činiti svakih par dana,
dok se voće potpuno ne osuši a na površini poprimi bijeli šećerni
film. Sušenje ovisno o uvjetima traje otprilike mjesec dana.
Posluživanje
Nakon što se kaki osuši može se
tretirati kao bilo koje suho voće; jesti samo, koristiti u kolačima
i receptima itd.
Uživajte u potpuno prirodnom procesu
izrade zdravog i slatkog bombona! :)
(coolinarka.com)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen