Samstag, 2. November 2019

Spektakularne slike iz svijeta životinja (2)


Dobitnici nagrada na takmičenju: "Wildlife Photographer of the Year 2019".

Po 55. put je Natural History Museum tražio i dobio najbolje fotografije iz svijeta životinja. Na konkurs je pristiglo čak 48 hiljada fotografija iz 100 zemalja. Prijave za takmičenje za 2020. godinu moguće su od 21. oktobra, do 12 decembra 2019. godine.

A ovdje dobitnici za 2019. godinu, 2. dio:


Slika "Trenutak" Yongqinga Baoa iz Kine bilježi razmak između života i smrti. Fotografija je nastala u Tibetu tokom napada lisice, a njen plijen je mrmot. Ova fotografija je pobijedila u kategoriji „Ponašanje: sisari“.



"Tapiserija života" prikazuje grane čempresa u Montereju. Iako se ovo drvo sadi i uspjeva šrom svijeta, u stvari je autohtono samo na kalifornijskoj obali. Narandžaste, spužvaste strukture poseban su oblik algi, a bijelo raslinje je kombinacija algi i gljiva. Pobednica u kategoriji „Biljke i gljive“ dolazi iz Srbije i SAD-a, a zove se Zorica Kovačević.


"Vrt jegulja" prikazuje smiren podvodni scenarij: mali grgeč pliva, a slijedi ga riba flauta, fistularia, kroz koloniju jegulja na području veličine nogometnog igrališta u koraljnom trouglu, kraj obala Filipina. Slika je snimio David Doubilet iz SAD-a, koji se zbog fotografije sakrio iza olupine jednog broda.


U kategoriji Urbana divljina pobijedio je Charlie Hamilton James iz Velike Britanije, sa svojim štakorima iz New Yorka. Slika "The rat pack“, Pobuna štakora" prikazuje životinje izbliza za vrijeme noćne potrage za hranom.


Sa ovom fotografijom iz ptičije perspektive, snimljene iz helikoptera, Luis Vilariño iz Španije osvojio je nagradu u kategoriji "Earhhts Environment“, Okruženje. Leteći je prešao preko najaktivnijeg vulkana na svetu, Kîlauea na Havajima.


Tokom snježne zime u Nacionalnom parku Yellowstone napravljena je ova slika bizona. Ističući jednostavnost prizora, fotograf je sliku „Snow expositure“, Snježna ekspozicija, pretvorio u crno-bijelu na fotografiju. Nagrada: pobjeda u kategoriji "Crno-bijelo".


"Još jedan zabranjeni migrant", fotografija Meksikanca Alejandra Prietoa prikazuje projekciju mužjaka jaguara na jednom dijelu granične ograde između SAD-a i Meksika. U pozadini se vidi zvjezdano nebo američke države Arizone. Životinju je Prieto fotografirao na samoj granici. Fotografija treba pokazati efekte na divlje životinje koje bi nastali izgradnjom predviđenog graničnog zida američkog predsjednika Donalda Trumpa. Fotografija je pobijedila je u kategoriji: "Fotožurnalizam u divljini: Pojedinačna slika".


Nagradu u kategoriji „Fotožurnalizam u divljini: Priča“ osvojio je Jasper Doest za njegovu fotografiju „Prikaži vrijeme“. Holanđaninu je trebalo dugo vremena da dobije dozvolu za snimanje na japanskom programu sa majmunima Makake. Snimanje na ovim priredbama je obično zabranjeno. U Japanu se ove životinje treniraju skoro hiljadu godina. Fotografu se zgrozio tokom priredbe u kojoj ljudi ismijavaju prerušenu životinju. U međuvremenu je Riku, majmun sa fotografije već otišao u penziju.


Mjesec dana Jérémie Villet iz Francuske je u Kanadi pratio je stado bijelih Dall ovaca na putu prema Yukonu. Slika „Smrznuti trenutak“ nastala je u vrijeme mećave tokom koje su se dvije muške životinje borile jedna protiv druge. Vremenski uslovi, koji su ometali i fotografa, primorali su rivale na primirje. S fotografijom, koja je samo jedna u nizu, Francuz je pobijedio u kategoriji "Zvijezda u usponu".


Naslov „Gužva“ vjerovatno prilično dobro opisuje sliku Stefana Christmanna iz Njemačke. Svojim fotografijama kolonije carskih pingvina dobio je "Nagradu za fotografiju godine u divljini prirode". Na fotografiji snimljenoj u zalivu Atka na Antarktiku nalazi se više od 5000 pingvina.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen