Mittwoch, 2. Mai 2018

Vodeni konj je neosporno najopasnija životinja Afrike



Iako na prvi pogled izgledaju kao spore i nježne životinje, koje svoje vrijeme najradije provode opušteno u močvarama, stvarnost vodenih konja je mnogo intenzivnija. Gotovo ništa im ne može stati na put, pa čak ni najopasniji zemaljski predatori, lavovi, krokodili, divlji psi, pa ni i ljudi.
Šta stoji iza njihove moći?
Prvo, vodeni konji (Hippopotamus, riječni konj) mogu biti teški i do 3 tone, uz dužinu do 5 metara, što ih čini gigantskim. Uz to, treba dodati vilicu sa nekoliko oštrih zuba, koja se može raširiti do 180 stepeni, pri čemu dostiže raspon i do 2 metra. To im daje nevjerovatnu snagu ugriza. Sve u svemu, jedna moćna životinja koja može nanijeti ozbiljne povrede sa teškim posljedicama.
Vodeni konji postaju izuzetno opasni i agresivni, pogotavo kad im prijeti opasnost. Iako se već dugo vremena smatraju biljojedima, jer se uglavnom hrane vegetacijom, nemaju problema da ubiju i pojedu druge životinje. To se posebno odnosi na impale.
Statistika bilježi da godišnje u Africi od vodenih konja strada oko 500 ljudi.
Uprkos njihovoj težini, ove životinje nisu uopšte spore. I u vodi i na kopnu mogu da se kreću u punom galopu, goneći pred sobom druge predatore brzinom i do 50 kilometara na sat.
Brže nego Usain Bolt.
(roaring:earth)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen