Donnerstag, 17. Mai 2018

Plijen uhvatiti, plijen postati


Fotografisanje životinja zahtijeva oštro oko i široko znanje, ali i mnogo sreće. Posebno ovog posljednjeg imao je fotograf tokom jednog vedrog dana na Madeira Beachu na Floridi.
Na oko 120 metara visine iznad mora, vidio je jednog orla ribara (Pandion haliaetus) s njegovim plijenom. Zgrabio je kameru i zabilježio ponuđeni trenutak. U tom momentu, nije ni slutio šta mu je pošlo za rukom. Tek kod kuće, na kompjuteru, kad je zumirao detalje slike, primijetio je da je orao sa sobom nosio svoj obrok. U njegovim kandžama nalazila se mala ajkula, koja je opet u svojim čeljustima nosila uhvaćenu ribu. Tako je fotografija zabilježila jedan tipični lanac prehrane na sjeveroameričkoj obali Golfskog zaliva.
Fotograf je svoj rad podijelio na socijalnim mrežama i pri tome dobio na hiljade lajkova. A sam je tvrdio kako je kod ove fotografije sve prirodno, i ništa nije dodato.
Ekologe ovo nije ni najmanje iznenadilo. U moru pred obalama Floride kreće se najmanje šest vrsta ajkula, od velike bijele ajkule (Carcharodon carcharias) do svega jedan metar velikog kostelja (Squalus acanthias). Ovdje je poznat fenomen migracije ajkula, kada se pred obalama Floride istovremeno nađe i do 10 hiljada različitih tipova ajkula.
Orao ribar hrani se isključivo ribama, bilo živim ili mrtvim. Dugim kandžama čvrsto hvata plijen.
U svakom slučaju, ajkula u njegovim kandžama neće više imati prilike da uživa u svom plijenu.
U šemu njenog lova ne spadaju ljudi. I pored toga, u periodu 2007. do 2017. godine, pred obalama Floride zabilježeno je 275 napada ajkula na ljude.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen