Mittwoch, 9. Mai 2018

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope na Partizanskom, 9. maj 2018.






















(fotografije: Nova sloboda i mostarski portali)

U Mostaru je danas, kada se obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, svečano otvoreno obnovljeno Partizansko groblje.
Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je na svečanosti da se istorija ponavlja ako se ne nauče lekcije i da fašizam ima hiljadu lica, ali i to da u BiH i dalje postoje fašističke ideologije.
Zvizdić je naglasio da imperativ djelovanja u BiH mora biti prihvatanje evropskih i civilizacijskih vrijednosti i jačanje ideje antifašizma.
“Događaji iz prošlosti, ali i svakodnevica potvrđuju da elementi diskriminacije još postoje u društvu BiH. Naša iskustva su teška i bolna, temeljimo ih na iskustvu iz neposredne prošlosti, jer smo mislili da su ideologije iz 1945. godine zauvijek slomljene, ali su devedesete godine ponovo oživjele, što je rezultiralo nekim od najvećih zločina u istoriji BiH i Evrope”, rekao je Zvizdić.
Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je Mostar nekada bio simbol hrabre antifašističke borbe, a danas je postao simbol podjela.
Novalić je naglasio da je Partizansko spomen-groblje u Mostaru simbol antifašizma na ovim prostorima, ali i da se punih 20 godina čekalo na njegovu obnovu.
“Ovo je bio posljednji trenutak za spašavanje monumentalnog spomenika od urušavanja i nestajanja. Nemarom za groblje pokazivali smo i naš nemaran odnos prema antifašizmu. Tokom ovih 20 godina je bilo sve manje zajedničkih ciljeva, dok su u prvi plan izbijale podjele na svim mogućim osnovama”, rekao je Novalić.
Navodeći da je obnova partizanskog spomen-obilježja konačno završena, Novalić je izrazio nadu da će ovo groblje podsjetiti sve Mostarce na vremena jedinstva.
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigemark rekao je da želi da BiH postane dio EU.
“Kada vidim ovaj spomenik ne mogu, a da ne budem impresioniran simbolikom zajedničke vrijednosti za Mostar, BiH i cijelu Evropu. Nadam se da ću imati priliku vidjeti ga u njegovom punom sjaju”, naglasio je Wigemark.
Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici svih nivoa vlasti, kao i predstavnici diplomatskog kora, među kojima i konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, koja je položila vijenac na spomenik.
Svečanosti nije prisustvovao niko od hrvatskih zvaničnika.
Partizansko spomen-groblje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine, a njegova rekonstrukcija počela je 2017. godine.
Partizansko spomen-groblje podignuto je kao znak sjećanja na poginule borce antifašističkog rata na osnovu projekta koji je 1959. godine uradio arhitekta Bogdan Bogdanović.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen