Mittwoch, 16. Mai 2018

Ledeni brijeg za Južnu Afriku




Cape Town ispod Stolne planine u Južnoj Africi omiljeni je cilj turista iz čitavog svijet.
Međutim, već decenijama, ovaj grad ima problema zbog nestašice vode izazvane sušama. Rezervoari su prazni, a slavine na česmama će brzo biti zavrnute, ukoliko uskoro ne bude značajnijih kišnih padavina na ovom području. Sada se predlaže jedan spektakularni plan za rješenje problema snabdijevanja vodom, koji je predložio Nick Sloane (56) zajedno sa svojim timom: Iz blizine Antarktika trebao bi biti dovučen jedan ogromni ledeni brijeg, iz koga bi se dobijala voda za piće.
Sloane nije nikakav fantatik, on je ekspert za spašavanje nasukanih brodova. Između ostalih, 2013. godine spasio je olupinu broda Costa Concordia, koji je bio nasukan ispred obala Italije.
“Svake godine, milijarde tona leda se otkidaju od Antarktika i plutaju južnim okeanima. Jedan takav ledeni brijeg trebao bi biti uhvaćen na udaljenosti oko 2.700 kilometara južno od obala Afrike i dovučen u područje ledene vodene struje Benguela, koja teče prema sjeveru, baš u pravcu Južne Afrike. Ova struja bi odradila veliki dio posla u dovlačenju ledenog brijega. Pri tome, ne bi došlo do topljenja leda, jer je voda okeana toliko hladna, da bi na tom putu došlo do gubitka svega 7 posto ledene mase”, kaže Sloane.
Ledena masa bi bila transportovana pomoću tri kilometra dugog i 200 metara širokog omotača. U svrhu vuče bili bi korišteni jedan supertanker i dva tegljača. Akcija vuče trajala bi oko tri mjeseca. Ledeni brijeg bi bio dovučen na udaljenost od  oko 40 kilometara od grada, gdje je dubina morske vode oko 220 metara. Tu bi se led topio tehnikom sličnom kao u rudnicima. Na sredini gornje površine ledenog brijega bio bi napravljena jedna bušotina, a uz pomoć kopalice led bi se u dubini kopao i topio. Otopljena voda bi se iz sredine brijega pumpala u rezervoare tankera. Na ovaj način bi se dnevno dobijalo oko 130 miliona litara vode, što je praktično godišnja potreba ovog grada. Već su pronađeni investitori, koji su spremni investirati oko 108 miliona eura, koliko bi koštao ovaj projekat.
Polovinom maja u Cape Townu će se održati jedna konferencija sa internacionalnim ekspertima i predstavnicima grada. Ukoliko se projekat odobri, pripreme za ovaj poduhvat bi trebale trajati oko 6 mjeseci.
(bild)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen