Sonntag, 8. Januar 2017

Velika umjetnost malog iPhonea


Deset godina od pojave iPhonea.
Ni jedan pronalazak nije toliko promjenio svijet kao iPhone.

Prije deset godina predstavljen je prvi iPhone. Od tada je u svijetu prodato više od milijardu tih uređaja. On je promjenio naš život. Htjeli mi to ili ne.
A upravo to je rekao Steve Jobs kad se pojavio na pozornici u San Franciscu, 9. januara 2007. godine i pokazao novi uređaj: Ovo je proizvod koji dolazi i koji će promjeniti sve“. Uređaj je bio mix muzičkog playera, telefona i pristupa internetu, kako ga je opisao tada 51. godišnji osnivač firme Apple.
Velika većina je već tada imala kod sebe jedan mobitel, preklopni, sa muzikom unutra, sa mini tastaturom, komunikator i td, ali ništa nije bilo slično ovom uređaju.
On je imao sve to i uz to još i video kameru i memoriju od 16 GB. Uređaj koji je nudio puno zabave.
A pokazalo se da se desilo slično kao kod velikog broja umjetničkih djela i njihovim stvaraocima, za koje tek godinama kasnije postaje jasno da su promjenili svijet.
Pokazalo se da je i iPhone bio jedna revolucija. Danas se sa njim plaća kupljeno, šalju i primaju vijesti, fotografije, snimaju filmovi, sluša muzika, gledaju filmovi.
A sve to sa mo sa jednim urešajem koji se naziva smartphone, ili pametni telefon. Izračunato je da korisnici u prosjeku uzimaju njihov smartphone 214 puta u toku dana, a prisutan je uz korisnika čak 22 sata dnevno, 7 dana u sedmici.
Danas se postavlja pitanje, Šta smo to samo prije radili toliko vremena, kad ga nije bilo?
Možda pričali sa drugim ljudima, umjesto chatovali, možda slušali ploče u društvu, umjesto svoju muziku u svojim slušalicama. Možda bili u kinu i gledali film sa punom salom posjetilaca, umjesto sami svoj film, na svom mobitelu. U svakom slučaju nije nam se desilo, da se sudarimo sa pješakom na trotoaru, udarimo glavom u stub rasvhjete, ili krenemo na prelazu na crveno, a sve to zagledani u ekran mobitela.
Naravno, iPhone danas nije sam. I drugi proizvođači su na tržište izbacili svoje slične proizvode.
A kao i u sportu, pobjeđuju oni koji su trenutno u boljoj formi.

U prilogu, nekoliko svjetskih umjetničkih djela, dopunjeno iPhoneom.

„Djevojčica sa bisernom minđušom“ Johanes Vermeer (1565)

„San“ Pablo Picasso (1932)

„Krik“ Munch

„Pješak u magli“ Caspar David Friedrich (1818)

„Portret Marie-Therese Walter“ Picasso (1937)

„Čovjek na balkonu“ Gustave Caillebotte (1880)

"Hotelska soba“ Edward Hopper (1931)

„Djevojka u vrtu“ Mary Cassatt (1880-82)

„Mary Cassatt“ (1884)

(izvor:bild)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen