Freitag, 13. Januar 2017

Dan punoljetstva za hiljade Japanaca










Hiljade mladih iz Japana obučeni u blistave kimone, našminkani skupim šminkama, proslavili su Dan njihovog punoljetstva. U Japanu punoljetstvo nastupa sa 20 napunjenih godina. Slavi se svakog drugog ponedeljka u mjesecu februaru. Tom prilikom, omladina u pratnji roditelja, familije i prijatelja, prisustvuju svečanostima koje se održavaju u gradskim dvoranama i uredima. Sa napunjenih 20 godina mladi Japanci stiču pravo da legalno puše, piju i dobijaju pravo glasa, te samim tim postaju odgovorne odrasle osobe.
Umotane u blistave i veoma skupe kimone, mlade Japanke uzimaju učešća u proslavi, za koju se pripremaju skoro godinu dana prije.
Granica od 20 godina za punoljetstvo mladih oba pola uspostavljena je u Japanu 1876. godine.
Grupe djevojaka u kimonu, kao i lijepo obučenih mladića, najčešće su se kretali na molitvu u Meji Shrine u Tokiju, a nakon toga u tokijski Diznilend.
Interesantne podatke pružaju mediji iz Japana, koji pišu da cijene pojedinih kimona za djevojke dostižu i do 10 hiljada dolara, a kozmetički tretmani i frizure, dostižu cifre nekoliko stotina dolara. Ove godine, punoljetstvo je steklo 1,210.000 mladih Japanaca, što je pad za oko 50 hiljada od prošle godine. Rekord je bio 1970. godine, kad ih je bilo 2,460.000.
Japan, inače, bilježi pad nataliteta, zadnjih nekoliko godina u ovoj zemlji se rađa ispod milion novih Japanaca godišnje, što je znak da njihovo društvo ubrzano stari.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen