Samstag, 14. Januar 2017

Ples u smrt - Mata Hari





Prije 100 godina je uhapšena Mata Hari, kao dvostruki tajni agent. Čitav njen život je bio drama sama za sebe, koja je ponudila dosta materijala za romane, filmove i bezbrojne špekulacije.
Na prvoj slici je Mata Hari 1905. godine na vrhuncu njene karijere. Na drugoj slici je glumica Greta Garbo na plakatu za film „Mata Hari“ iz 1931. godine, u ulozi koja je švedsku glumicu, ljepoticu učinila besmrtnom.
Margareta Gertruda Zele, poznatija kao Mata Hari, bila je holandska egzotična igračica i kurtizana.
Rođena je 7. avgusta 1876. godine u jednoj bogatoj porodici. Udala se 1895. za oficira škotskog porijekla koji je služio u holandskoj vojsci. Od 1897. do 1902. njih dvoje su živjeli na Javi i Sumatri, u Indoneziji. Kasnije su se vratili u Evropu i razveli. Imali su dvoje djece koja su umrla u djetinjstvu i ranoj mladosti.
Margareta odlazi u Pariz gdje 1905. godine postaje egzotična plesačica. Ubrzo uzima umjetničko ime Mata Hari, što na malajskom znači “sunce”. Bila je visoka i atraktivna, a na sceni se pojavljivala gotovo gola. Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a imala je i niz veza s bogatašima i plemstvom.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Mata Hari je putovala između Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Svojim nastupima privukla je pažnju njemačke i francuske vlade. Nastupala u Njemačkoj kada je počeo Prvi svjetski rat.
Iako je Holanđanka po rođenju, smatrana je Francuskinjom, a sva njena imovina bila je konfiskovana. Njemački konzulat joj nije htio nadoknaditi gubitak, ali su joj ponudili novac u zamjenu za špijuniranje Francuske. Postupajući po dojavi talijanske vlade, Francuska je započela postupak njene deportacije. Umjesto toga, lukava plesačica nagovorila ih je da to ne rade u zamjenu za informacije o Njemačkoj. Nastavila je špijunirati za obje zemlje. U januaru 1917. godine, jedna njemačka tajna poruka spominjala je usluge špijuna H-21. Francuska tajna služba identifikovala je špijuna kao Matu Hari. Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao njemački špijun i strijeljana 15. oktobra 1917. godine.
(izvor:sdz) 
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen