Samstag, 30. Mai 2020

Zeleni snijeg - Pojavljuju li se novi životni prostori



Istraživači su došli do zastrašujućih otkrića na snijegu

Kad pomislite na Antarktik, pred očima imate samo ogromne bijele površine. Područja puna snijega i leda. Ali istraživači su sada došli do alarmantnog otkrića: na snijegu se formiraju ogromni zeleni ćilimi u boji. Toliko veliki, da se čak mogu vidjeti i iz svemira. Za zeleni snijeg krive su promjene klime.

Istraživači o dramatičnomn rezultatu svojih istraživanja izvještavaju u časopisu "Nature Communication": Zapravo, sjajni, svijetli bijeli snježni krajolik Antarktika mogao bi u budućnosti postajati sve zeleniji. Istraživači su koristili satelitske podatke i izlaske na teren kako bi napravili karte koje daju razmjere trenutnog obima ove pojave.

Postavlja se pitanje: Odakle dolazi ova toksična zelena boja? Krivac su mikroskopske alge koje rastu na površini leda koji se topi. A zbog toga što globalno zagrijavanje osigurava više topljenja leda, stvareni su najbolji uslovi za takvu formu života.


Cvjetovi crvene alge već su odavno poznati i sa Antarktika.

Zeleni Antarktik: Hoće li se tu u budućnosti formirati novi životni prostori?
Istraživači već godinama sa zabrinutošću posmatraju ovaj fenomen: Matt Davey sa Sveučilišta u Cambridgeu objasnio je britanskom “Guardianu” da su alge usko povezane sa sitnim gljivičnim sporama i bakterijama. Ukoliko se ova pretpostavka potvrdi, u budućnosti bi se mogla oblikovati njihova potpuno nova staništa.
Tim oko Daveyja je za svoje istrage je koristio slike satelita Sentinel-2 evropske svemirske agencije Esa. Fotografije su snimljene između 2017. i 2019. godine. Istraživači su također bili na licu mjesta kako bi istražili promjenu boje: s jedne strane u zalivu Ryder na jugoistočnoj obali ostrva Adelaide i na poluostrvu Fildes koji pripada ostrvu King George.


Istraživači su već napšravili karte mjesta sa algama
Tako je način stvorena svojevrsna karta algi na kojoj je bilo moguće prepoznati preko 1600 pojedinačnih cvjetova od zelenih snježnih algi. Zajedno pokrivaju površinu od oko 1,9 kvadratnih kilometara. Oko dvije trećine algi otkriveno je na malim ostrvima na sjeveru Antarktika. Ljet je tamo došlo do visokih temperatura.
Prema Daveyu, alge bi u ljetnoj sezoni rasta skladištile oko 479 tona ugljika. To otprilike odgovaralo iznosu koji će dozvoliti 875 hiljada prosječnih putovanja automobilom u Velikoj Britaniji.


Alge bi mogle ubrzavati topljenje snijega
Prema istraživačima, zeleni ili crvenkasti snijeg takođe ubrzavaju topljenje, jer obojena površina apsorbira više sunčeve svjetlosti nego bijeli snijeg, koji jače odbija svjetlost. U 2016. godini, stručnjaci Geoistraživačkog centra u Potsdamu napisali su u svojoj studiji da je uticaj snježnih algi na toljenje ledenjaka do sada bio podcijenjen. Ovaj efekt mora se uzeti u obzir u budućim klimatskim modelima.


Da li je Antarktik sada zeleniji?
Novi rezultati sa Sveučilišta u Cambridgeu pokazuju da je distribucija algi povezana i s morskim pticama i sisarima, čija izlučevine ubrzavaju njihov rast. Djeluju kao jedna vrsta gnojiva. Prema riječima istraživača Matt Daveya, oko 60 posto cvijeća pronađeno je u blizini kolonije pingvina i drugih mjesta sa njihovim leglima.


Naučnici pretpostavljaju da će snijeg na mnogim mjestima postati zeleniji i da će se masa algi povećavati u narednim godinama. Zbog toga što se klima i dalje zagrijava, a snijeg se topi sve više i ljeto.
(express)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen