Donnerstag, 14. Mai 2020

Sprema se spektakl


23 godine nakon ugriza uha. Meč penzionera, između Tysona i Holyfielda?
Prije 23 godine pisali su istoriju sporta. Da li je sada na redu i treća runda?





Gotovo četvrt stoljeća nakon skandal meča, zbog ugriza za uho, između Mikea Tysona (53) i Evandera Holyfielda (57), izjave i nagađanja u američkim medijima o mogućem trećem bokserskom meču bivših svjetskih prvaka postaju sve veća.
Holyfield i Tyson su proteklih dana najavili povratak u ring, a žele se takmičiti u dobrotvornim show mečevima. Pri tome se jedan novi duel između dvojice Amerikanaca čini sve izvjesnijim.
Holyfield je za časopis "Forbes" izjavio: "Zavisi od toga koliko novca mi obećate." Po njegovom mišljenju, meč bi se treabao održati u inostranstvu, jer bi se tada moglo više zaraditi.
Tyson, koji posljednjih godina ima višak kilograma, sada pokazuje fotografije i videozapise u kojima se vidi kako trenira dobro i sa velikom brzinom.
Prošlog mjeseca je izjavio: "Želim se vratiti u teretanu i doći u formu, kako bih mogao pokazati tri ili četiri runde u show mečevima, u dobrotvorne svrhe."
Dvojica boksera najpoznatija su po svojoj drugoj borbi za titulu svjetskog šampiona u ljeto 1997. godine, kada je Tajson odgrizao uho superiornijem Holyfielda i ispljunuo ga na pod, nako čega je meč bio prekinut, a Tyson diskvalifikovan.

Današnji boks je izgubio čar i žustrinu koju je nekada imao. Nema više boksera s 'killer instictom', onih pravih 'fajtova' zbog koji smo se budili u ranim jutarnjim satima i na malim ekranima gledali spektakle iz SAD-a.
Jedan od velikih boks mečeva koji se pamte je meč između Mike Tysaona i Evander Holyfielda odboksovan 28. juna 1997. godine, sa gore pomenutim završetkom.

Holyfield je u karijeri odboksova 57 borbi od čega je 44 pobijedio, deset izgubio, dva puta je remizirao, a jednom je meč bio prekinut.
Što se tiče Tysona, on je čak 50 puta odlazio iz ringa kao pobjednik, a izgubio je šest puta.
Prvi put su se ova dva boksera borili krajem 1996. godine kada je Holyfield pobijedio, a samo sedam mjeseci kasnije dogodio se ovaj slavni revanš, koji je označio kraj velikog Mikea.

Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme gledati i treći nastavak ovoga nevjerovatnog rivalstva, koje je završilo te junske noći 1997. godine, u Grand Garden Areni u Nevadi.
(sport)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen