Samstag, 23. Mai 2020

Tiha zvijezda



Bila je u sjeni Steffi Graf, ali i jedna od najsjajnijih zvijezda u ženskom tenisu. Gabriela Sabatini, koja je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća cijenjena kao "sportistkinja sa najviše seksualne privlačnosti", ovih dana je napunila 50.


Ako su njenog argentinskog sunarodnjaka Diega Maradonu, nazivali "božja ruka", Gabrielu bi mogli zvati "božiji backhand". Kao nijedna druga, ona je Steffi Graff, "gospođici forehand", čitavo vrijeme bila dostojna suparnica. Ipak, Steffi ju je pobijedila 29 puta u 40 mečeva, ali je na US Open 1990. godine Gabriela uspjela postići svoju jedinu Grand Slam pobjedu u finalu protiv Steffi. Zbog toga što nisu bili protivnice, već i prijatelji van terena, osvojile su zajedno turnir u dublu na Wimbledonu 1988. godine.


Koliko god se Gabriela nalazila u središtu pažnje, uvijek je bila stidljiva i rijetko je davala intervjue.
Časopis "La Nacion" je jednom prilikom čak napisao, da je Gabriela na početku karijere četiri puta dobrovoljno izgubila u polufinalu turnira, samo iz straha što bi se nakon pobede morati pojaviti pred novinarima. „Bila sam jako stidljiva i povučena. Moja majka je zbog toga morala nekoliko puta dolaziti u moju školu."

Kroz tenis je Gabriela je postala multi-milionerka, a nadzirao ju je njen otac Osvaldo, koji se odrekao menadžerskog posla u automobilskoj grupi General Motors 1986. godine. Zaradila je oko 8,3 miliona eura od nagrada na turnirima, kao i oko 37 miliona eura na ugovorima za reklamu, uključujući Pepsi, Yamahu. Kaže se, da joj njena parfemska linija „Gabriela Sabatini“, koja je lansirana 1989. godine, donosi više od 92 miliona eura godišnje.


Bila je uspješna poslovna žena nekoliko godina, dok je jedna povreda stomačnog mišića nije prisilila na višemjesečnu pauzu i povlačenje iz aktivnog tenisa, 1996. godine, nakon 27 singl i 14 dubl titula.
Danas Sabatini živi uglavnom u Švicarskoj, u luksuznom stanu, u opštini Pfäffikon, za koji navodno plaća oko 9500 eura kirije mjesečno. Zaposleni u susjednom restoranu govore kako ponekad navrati kod njih, pretežno po vodu i salatu. Gabriela takođe ima kuće u Buenos Airesu i Majamiju.
O privatnom životu Gabriele Sabatini ne zna se ništa. O muškarcima, vezama, poslovima, rezultat nula.

Na tom planu je njena bratična Oriana Gabriela Sabatini (24) mnogo ofanzivnija. Ona je superstar, pjevačka zvijezda u Argentini. Često postavlja videozapise na društvenim mrežama, gdje se može vidjeti sa njenim dečkom Paulom Dybala (26), napadačkom zvijezdom Juventusa.
Tako nešto tetka Gabi nikad ne bi napravila.
Ona je tiha zvijezda.
(bams)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen